Google+

Imperiul Gazprom in Moldova. Contract confidential - Investigatie Rise Moldova

RISE Moldova publica contractele confidentiale de cumparare a gazului rusesc semnate de conducerea Gazprom si Moldovagaz, dar si contextul in care acestea au fost negociate. Totodata, prezinta reteaua de firme prin intermediul carora gigantul rus controleaza transportul, distributia si furnizarea metanului de la sonda pana la soba.Azi, 3 martie, delegatia Gazprom, condusa de Valeri Golubev, vicepreşedinte al gigantului rus şi preşedinte al Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, îşi încheie vizita oficiala de doua zile la Chişinau. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, subiectul întrevederii este situatia de la Moldovagaz. Detalii pe Rise Moldova

 

Vizita delegatiei ruse are loc la zece ani de la „razboiul gazelor” din ianuarie 2006 si startul negocierilor dintre Republica Moldova si Gazprom privind semnarea unui nou contract de import a gazelor la preturi europene. Solicitarea de majorare a tarifului venea dupa revolutia oranj din Ucraina si alegerile parlamentare din Moldova din 2005 si precedau embargoul impus, în martie 2006, la vinurile din Republica Moldova.

 

CONTEXT 

 

În decembrie 2005, în timpul unei întrevederi cu prim-vicepremierul Republicii Moldova de atunci, Zinaida Greceanâi, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, anunta despre trecerea la „preturi medii europene” (Detali, AICI). O luna mai târziu, gigantul rus sisteaza timp de doua saptamâni livrarile de gaze spre Republica Moldova si le reduce pe cele spre Ucraina, invocând drept pretext neacceptarea de catre acestea a trecerii la noile tarife.

 

Gazprom a reluat livrarea gazelor dupa ce Republica Moldova a acceptat majorarea pretului de la 80 la 110 dolari pentru o mie de metri cubi si initierea discutiilor pentru semnarea unui nou contract.Negocierile au durat tot anul 2006, perioada în care pretul gazelor a crescut pâna la 160 de dolari pentru o mie de metri cubi. Oficial, tratativele erau purtate între Gazprom si întreprinderea moldo-rusa Moldovagaz, fiind monitorizate de Zinaida Greceanâi.Ex-premierul Zinaida Greceanâi, deputat socialist: Negocierile au durat foarte mult pentru ca se insista pe pretul mediu european care atunci era de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi. Noi am ajuns la un pret reeşalonat pe 5 ani de zile, calculat în dependenta de coşul energetic din regiune. Aceasta a fost cea mai convenabila formula. S-a mers pe o reeşalonare şi, de atunci, nici aceasta formula si nici contractul nu au fost schimbate. Pretul a fost convenit de comun acord între Moldovagaz şi Gazprom, sub egida mea, pentru ca am fost în calitate de negociator, dar deciziile nu le luam eu, ci altii.

 

CONTRACTUL

 

Semnat pentru o perioada de cinci ani, contractul prevedea ca, de la 1 ianuarie 2007, noul pret de achizitie a gazelor sa fie de 170 de dolari pentru o mie de metri cubi. În anii urmatori, tariful urma sa creasca treptat, astfel încât în 2011 sa ajunga la nivelul mediu european – circa 400 dolari.

 

Prevederile documentului sunt valabile si în prezent, dupa ce partile aşa şi n-au reusit din 2011 negocierea unui nou contract. De atunci partile semneaza anual acorduri aditionale în care stipuleaza conditiile de livrare a metanului.Semnatarii contractului au fost Valeri Golubev, vicepresedintele Gazprom, si Ghenadie Abaschin, presedintele de atunci al Carmuirii Moldovagaz. În acelasi timp, Golubev ocupa si functia de presedinte al Consiliului de Observatori la Moldovagaz. Detalii pe Rise Moldova

 

[...]

 

IMPERIUL

 

Dependenta Moldovei de Gazprom nu se reduce doar la contractul de import a gazelor. Tot parcursul metanului, de la sonda din Siberia si pâna la soba unui consumator casnic din Moldova, este asigurat si controlat de Gazprom. RISE a documentat si reteaua de firme ce administreaza transportul, furnizarea si distributia gazului rusesc în Moldova.

 

Vezi articolul integral pe RISE MOLDOVA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn