Google+

In timp ce afara zeci de jurnalisti si avocati protestau, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat un regulament nou privind publicarea hotararilor judecatoresti. Ce prevede documentul - VIDEO

In timp ce afara zeci de jurnalisti si avocati protestau, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat un regulament nou privind publicarea hotararilor judecatoresti. Ce prevede documentul - VIDEO
Embed:

Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat un regulament nou privind publicarea hotararilor judecatoresti, in timp ce afara zeci de jurnalistii si avocati protestau. Acestia au cerut ca deciziile magistratilor sa nu fie anonime, pentru ca asa s-ar limita accesul la informatie. Potrivit CSM, noul regulament va oferi posibilitatea cautarii dosarelor dupa nume, ceea ce nu era posibil in prezent.

 

Regulamentul privind publicare hotararilor magistatilor, care a starnit discutii aprinse in societate nu a trecut de Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a aprobat insa un alt regulament propus astazi de Curtea Suprema de Justitie care presupune ca nu toate hotararile vor fi depersonalizate, cu exceptia situatiilor ce tin de viata privata.

 

Vlad GRIBINCEA, CENTRUL DE RESURSE JURIDICE DIN MOLDOVA: Acest regulament adoptat de catre CSM este expus intr-o versiune cam generala, nu e clar cand pot sau nu pot fi depersonalizate hotararile.“

 

Carolina MANGIR, SERVICIUL DE PRESĂ, CSM: “Sunt anumite cazuri care nu permit ca sedintele sa fie publice. Asta se refera la examinarea dosarelor cu implicarea copiilor minori, violenta in familie."

 

Jurnalistii se declara nemultumiti ca noul regulament avizat de Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost consultat cu societatea civila.

 

Cornelia CONOZAC, CENTRUL DE INVESTIGATII JURNALISTICE: “Nu este clar ce a fost aprobat. Au votat un alt regulament ca sa inchida ochii presei. Nu este clar va fi publicat cu datele personale si care nu vor fi publicate.”

 

 

De dimineata zeci de jurnalisti, avocati si reprezenanti ai ONG-urilor au protestat in fata CSM impotriva aprobarii regulamentului inclus pe ordinea de zi care urma sa limiteze accesul la hotararile judecatoresti.

 

Alina RADU, DIRECTOR, ZIARUL DE GARDA: "Jurnalismul de investigatie va fi afectat in modul in care nu va putea documenta date veridice despre coruptie."

 

Mariana RATA, JURNALIST: “Nu mai putem sa credem in sinceritatea autoritatilor si unica posibilitate ca sa ne spunem punctul de vedere sa iesim in strada.”

 

Petru MACOVEI, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIATIA PRESEI INDEPENDETE: “Sunt convins ca prin acest regulamt CSM incearca sa distraga atenia de la adevaratele probleme din sistemtul judiciar.” 

 

Anterior, jur de 40 de institutii media, printre care si Pro Tv si peste 30 de jurnalisti si mai multe ONG-uri, au semnat un apel prin care si-au aratat nedumerirea si ingrijorarea fata de documentul promovat de CSM care prevedea ca sa fie anonimizate a hotararilor judecatoresti. Asta pentru ca  regulamentul afecteaza transparenta sistemului judecatoresc si limiteaza accesul la informatii de interes public.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn