Google+

Infarctul miocardic acut - o cursa contracronometru (Infografic)

Infarctul miocardic acut este principala cauza de deces printre bolile cardiovasculare, iata de ce este considerat o urgenta medicala majora. Pacientul se poate recupera complet dupa un atac de cord, cu conditia sa-i fie acordat ajutor de specialitate corect si in cel mai scurt timp.

 

Cel mai frecvent factor care declanşează infarctul miocardic acut este ateroscleroza, care constă în depunerea pe pereţii interiori ai arterelor coronare a unor depozite de colesterol (plăci de aterom). Aceste acumulări duc la îngustarea şi blocarea vaselor, iar drept urmare sângele oxigenat nu mai poate ajunge la inimă. În asemenea condiţii se spune că muşchiul cardiac suferă un proces ischemic. După circa 20 de minute de ischemie (privare de aport sangvin), celulele musculare cardiace încep să moară, producându-se un infarct de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut. 

 

Cum acţionăm în caz de Infarct Miocardic Acut (IMA)?

 

ETAPA I - RECUNOAŞTEREA SIMPTOMELOR ŞI SOLICITAREA AJUTORULUI

Recunoaşterea simptomelor atacului de cord şi solicitarea ajutorului medical cât mai urgent sunt cruciale pentru salvarea vieţii pacientului care suportă IMA. 

 

Angina pectorală, manifestată prin dureri în piept cu iradiere în braţul stâng, gât, mandibulă, poate prevesti apariţia infarctului. Apare, de obicei, la efort sau emoţii puternice, iar timpul scurs de la instalarea anginei pectorale până la apariţia IMA poate fi de ordinul orelor, zilelor sau lunilor. 

 

Există, de asemenea, şi simptome atipice, cum ar fi durerea în stomac, indigestia, durere toracică cu caracter de junghi, apariţia slăbiciunii generale inexplicabile, a transpiraţiei abundente, a dispneei. IMA este cel mai dificil de identificat la vârstnici, femei, diabetici, existând foarte multe cazuri de infarct miocardic „tăcut”. 

 

ETAPA II - TRANSPORTAREA LA INSTITUȚIA MEDICALĂ DE PROFIL

Odată ce există suspiciuni de infarct miocardic acut, pacientul trebuie să solicite ajutor medical de urgenţă apelând la numărul 112, pentru a chema ambulanţa. Este extrem de important ca intervalul de timp de la apariţia primelor simptome şi până la păşirea pragului instituţiei medicale să nu depăşească 2 ore. 

 

ETAPA III - INVESTIGAȚII ŞI TRATAMENT

Din momentul intrării pacientului pe uşa instituţiei medicale, ultima trebuie să-i asigure tratament adecvat în termen de maxim 90 de minute, conform protocoalelor internaţionale. Etapa denumită şi „Door-to-ballon” cuprinde:

 

- Investigaţii (electrocardiograma, analize de laborator)

- Administrarea medicaţiei şi pregătirea pacientului pentru intervenţie 

- Transportarea pacientului în sala de cateterism cardiac si efectuarea coronarografiei – singura  procedură de diagnostic care permite depistarea cu exactitate a eventualelor îngustări (stenoze) ale arterelor coronare 

- Efectuarea angioplastiei coronariene (inserarea stentului care deblochează artera coronară)

 

 

În Spitalul Internaţional Medpark intervalul „Door-to-balloon” este de până la 60 de minute, sub media instituţiilor medicale occidentale.

 

 Constantin Cozma, cardiolog, Medpark: „Tratamentul IMA este rezultatul unui lanţ de acţiuni, realizate într-o succesivitate corectă şi, cel mai important, în limita de timp adecvată. Dacă pacientului cu infarct miocardic acut i se efectuează angioplastia în primele 2 ore de la debutul durerilor, complicaţiile se reduc la minim, iar pacientul poate reveni la modul obişnuit de viaţă, având aceeaşi toleranţă la efort. Totuşi, este esenţial ca pacientul să înţeleagă că angioplastia coronariană reprezintă un tratament eficient numai în condiţiile în care în continuare vor fi excluşi factorii de risc: fumatul, sedentarismul, alimentaţia bogată în grăsimi saturate şi zahăr, hipertensiunea arterială. În caz contrar, există un risc important de reîngustare a arterei dilatate.”

Constantin Cozma, cardiolog, Medpark )

 

 Spitalul Internaţional Medpark a dezvoltat un Centru de Infarct Miocardic în conformitate cu standardele internaţionale, care a a fost selectat drept partener al Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova în cadrul programului naţional de tratament al infarctului miocardic acut. Astfel, în zilele de miercuri şi duminică, pacienţii care suferă IMA sunt transferaţi de către asistenţa medicală urgentă la Medpark, unde se efectuează investigaţiile şi tratamentele necesare gratuit, în baza poliţei de asigurare medicală obligatorii.

 

La fel, pacienţii pot beneficia de diagnostic şi tratament gratuit al infarctului miocardic nu doar în cazuri de urgenţă, ci şi în baza îndreptării (formularul 27E) de la medicul de familie sau medicul cardiolog, atunci când este suspectat un risc de infarct.

 

Dacă suferi de o patologie cardiacă, ai dureri în piept la efort fizic, dispnee, puls neregulat, valorile tensiunii arteriale sunt prea mari sau prea mici, nu ezita să consulţi medicul cardiolog.

 

Bolile depistate la timp îţi pot salva viaţa. Pentru programări şi detalii, contactează-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză a mortalităţii la nivel global, fiind responsabile de 18 milioane de decese anual. 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza infarctului miocardic, iar fiecare al doilea ar putea fi salvat, dacă ar primi la timp ajutor medical specializat.

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn