Google+

Ingrijorati ca ar putea pierde clienti, proprietarii mai multor localuri cer autoritatilor sa se mai gandeasca inainte de a interzice fumatul in spatiile inchise - VIDEO

Ingrijorati ca ar putea pierde clienti, proprietarii mai multor localuri cer autoritatilor sa se mai gandeasca inainte de a interzice fumatul in spatiile inchise - VIDEO
Embed:

Ingrijorati ca si-ar putea pierde din clienti, proprietarii mai multor localuri din Chisinau cer autoritatilor sa se mai gandeasca inainte sa interzica fumatul in spatiile inchise. Ei au semnat o petitie in care solicita sa se renunte la masurile stricte si sa fie permis fumatul in locuri special amenajate. Potrivit legii antitutun, din 31 mai, nicio tigara nu va mai putea fi aprinsa in localurile din tara.


Nemultumiti, proprietarii de restaurante spun ca au amenajat locuri speciale pentru fumatori. Prin urmare, nu vad de ce fumatul ar trebui sa fie interzis in intreg localul. 


Ruslan PAVLIUC, PROPRIETAR RESTAURANT: “Eu cred că clienţilor le va fi greu să iasă afară. Totodata, există pericolul că nu vor plăti nota. În al doilea rând, lucrurile personale vor fi lăsate la mese. Eu nu înţeleg cum va funcţiona această lege. Oamenii vor putea liber să cumpere ţigări, dar nu vor avea unde să fumeze. ”


Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Acest loc special amenajat pentru fumatori ar urma sa dispară după intrarea în vigoare a legii antifumat. Legea prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semiinchise şi în raza de 10 metri de la intrarea în aceste localuri."


Ruslan PAVLIUC, PROPRIETAR RESTAURANT: „O să vină poliţistul cu metrul ca să vadă că sunt sau nu 10 metri? Vă imaginaţi mulţimea de oameni din faţa fiecărui restaurant, în faţa fiecărui club de noapte? Va fi murdărie, mucuri de tigară, cineva va scuipa. Vor trece copii, vor vedea, cui îi trebuie o astfel de reclamă pentru copii? Nu e mai bine pentru fumători să fumeze în locurile special amenajate?”


Si totusi, grija cea mare a oamenilor de afaceri este ca vor pierde din clienti.


Ruslan PAVLIUC, PROPRIETAR RESTAURANT: „Pentru noi nu e clar inca daca eu scriu ca sala este pentru nefumatori, eu nu dau scrumiera si omul fumeaza. Atunci cine o sa achite amenda?”


Mai grav este in cluburi, unde fumul de tigara este atat de dens, incat il poti taia cu cutitul.


Alexandru TESCO, MANAGER CLUB DE NOAPTE: „Avand in vedere sttstica 51 % sunt fumatori. Oamenii o sa alegea localurile care sunt in afara legii, in spatii inchise, care sunt stiute de un anumit grupuri de oameni. Si cluburile o sa dea faliment in curand.”


Desi legea functioneaza de ani buni in Uniunea Europeana, moldovenii nu prea cred ca ea va aduce mari rezultate.


“Suport fumul altora. N-am probleme.”


“Eu cred că această lege nu va funcţiona în niciun fel, pentru că oamenii care fumează oricum vor găsi un loc unde să fumeze. Eu cred că nu are absolut niciun sens, ca şi majorarea preţurilor la ţigări, de altfel.”

Membrii Asociatiei Nationale a Restaurantelor si Localurilor de Agrement din Moldova au semnat o petitie in care solicita autoritatilor sa schimbe legea antitutun.


Aneta ZASAVITCHI, PRESEDINTE ASOCIATIA MAR: „Ca legea sa fie aplicabila ea trebuie sa aiba unele imbunatatiri. Din start este o norma inaplicabila pt noi si este un disconfort pt oaspetii care vin sa se odihneasca la noi in localuri. Asta va genera crearea unor spatii neautorizate pt petreceri, de tip inchis, unde oricum se va fuma.”


Implementarea noii legi impotriva fumatului este una din masurile din Acordul de Asociere. Ea prevede, printre altele, ca tigari nu se vor mai vinde intre ora 22 si ora 8 dimineata. Cei care vor incalca legea, vor primi amenzi de pana la 8 mii de lei.  La inceputul acestei saptamani, una dintre cele mai dure legi antifumat din spatiul european a intrat in vigoare in Romania.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn