Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale este invinuit ca a organizat o licitatie pentru achizitionarea insulinei cu dedicatie pentru o companie ucraineana, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin in raport cu produsul original, dar inca netestat suficient, scrie ZdG.md

Publicat:06.12.2018, 08:20

„Nu suntem de acord sa participam la asemenea experimente”, spun reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor cu Diabet.

„Eu vreau sa va spun ca aici e un scandal legat de factorii economici, nu de altceva. Aici avem implicarea agenţilor economici, care-şi fac jocul şi aţâţa spiritele persoanelor cu diabet zaharat”, afirma, de cealalta parte, Boris Golovin, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Moldova.

„Ştiţi ca sunt cizme finlandeze şi cizme chineze. Aşa e şi cu medicamentele. Nu comparam noi un produs de calitate cu un produs care, pare sa fie aceeaşi cizma, pare sa fie tare calitativ la prima vedere, dar atunci când începem sa lucram sau sa purtam, vedem mare diferenţa”, comenteaza un medic cu experienţa în domeniu situaţia creata.

Cum a început totul. La 28 septembrie 2018, Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sanatate (CAPCS) a publicat invitaţia pentru participarea la licitaţia publica privind cererea de oferte pentru achiziţionarea, printre altele, a mai multor tipuri de insulina necesara bolnavilor care sufera de diabet, dar şi a unor utilaje. Data limita de prezentare a ofertelor a fost stabilita pentru 9 noiembrie 2018.Licitaţie cu mai multe modificari şi cu un preparat acceptat pe piaţa în ajun

La 29 octombrie 2018, printr-un ordin semnat de Vladislav Zara, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED), s-a aprobat includerea preparatului „Strim” (cartuş 3 ml; flacon 10 ml) în lista medicamentelor autorizate în R. Moldova.

Acesta este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulina folosita pâna acum în Moldova), însuşit de compania ucraineana Farmak, care se comercializeaza pe piaţa interna din ţara vecina cu denumirea Aylar, fiind însa produs, conform informaţiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiana „Biocon Limited”.

 

Au urmat nu mai puţin de cinci note informative privind modificari în lista bunurilor şi a specificaţiilor tehnice ale licitaţiei.

Iniţial, la 29 octombrie 2018, s-a completat cu un alt punct care prevedea ca insulina glargin trebuie livrata exclusiv în cartuş. Totodata, a fost modificata şi data-limita de prezentare a ofertelor: 20 noiembrie 2018.

 

 

La 16 noiembrie 2018, au fost modificate şi condiţiile de livrare a insulinei glargin în cartuş – prin faptul ca distribuitorul se obliga sa ofere cartuşele cu 13350 de penuri compatibile, gratuit. La fel, forma de livrare în cartuş a insulinei lispro (alt tip de insulina) a fost suplinita cu obligaţia de a pune la dispoziţie 650 de penuri compatibile, la fel, gratuit. Acea nota informativa prevedea şi adaugarea lotului – „teste pentru masurarea nivelului de glicemie”, fiind totodata modificata data limita de prezentare a ofertelor: 30 noiembrie 2018.

 

 

La 19 noiembrie 2018, sunt incluse alte modificari la specificaţiile tehnice pentru testele de masurare a glicemiei, precum şi la criteriile de evaluare – „cel mai mic preţ”, fara TVA, conform tuturor cerinţelor.

 

 

Peste o zi, pe 20 noiembrie, urmeaza alte modificari, fiind prevazuta excluderea ofertei de lanţete, dispozitive de înţepare şi a husei pentru glucometru care urma sa fie oferita gratuit.

 

 

În final, la 21 noiembrie 2018, modificarile prevedeau achiziţionarea a 32.951.200 teste pentru masurarea glicemiei pentru 97.500 persoane/glucometre cu dispozitiv de înţepare şi 10 lanţete în set care urmau sa fie oferite, la fel, gratis.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZdG.MD