Google+

Judecatoarea cu imobil de lux, care vinde masini cu 10 mii de lei, a fost promovata de CSM la Curtea de Apel - ZdG.md

Ala Malii, magistrata la Judecatoria Chisinau, vizata anterior intr-o ancheta a Ziarului de Garda despre averea sa, a fost propusa de Consiliul Superior al Magistraturii la functia de judecatoare la Curtea de Apel Chisinau, scrie ZdG.md.

 

Pentru funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău şi-au depus candidaturile cinci persoane: Mihail Diaconu, Ala Malîi şi Ina Dutca de la Judecătoria Chişinău, Boris Talpă de la Judecătoria Criuleni şi Maria Chiperi de la Judecătoria Anenii Noi. Înainte de începerea concursului, Boris Talpă a depus cerere de retragere din cursă. Cel mai mare punctaj l-a avut Mihail Diaconu, evaluat de Colegiul de Selecţie cu 82 de puncte.

 

Dl Diaconu, problema nu e în dvs. Consiliul nu v-a denigrat, dar s-a ţinut cont de specializarea în cauză. Dvs sunteţi penalist, dar era nevoie de o persoană specializată în civil”, a punctat Victor Micu, preşedintele CSM, ţinând să-l încurajeze pe Diaconu, care a participat în ultimul an şi la alte concursuri, dar fără succes. 

 

„Sunteţi un penalist bun şi vom ţine cont de asta”, a menţionat şi membra CSM, Nina Cernat. Mihail Diaconu a fost vizat anterior în articole de presă. În aprilie 2009, acesta a judecat tineri în incinta Comisariatului General de Poliţie.

 

În mai 2016, ZdG a scris că declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale judecătoarei Ala Malîi surprind prin sumele cu care aceasta cumpără şi vinde automobilele. În 2015, magistrata şi soţul ei, ex-inspector fiscal, au vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10 mii de lei. În 2012, ea anunţa că a vândut alte două maşini, la fel, cu câte 10 mii de lei.

 

În 2014, soţii Malîi au mai comercializat un autovehicul la un preţ mult sub cel de piaţă, declarând doar suma de 5 mii de lei. În aceste condiţii, acum trei ani, soţii Malîi au demarat construcţia unei case de locuit, care astăzi este aproape gata. Imobilul este unul cu două niveluri, iar construcţia acestuia ar costa mult peste veniturile declarate de cei doi soţi funcţionari în ultimii ani.

 

568-malii-2jpg

 

Ala Malîi este judecătoare din 2008, când a fost numită, prin decret prezidenţial, pe un termen de 5 ani, la Judecătoria Ciocana din Chişinău. În 2013, ea a fost numită în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. În iulie 2013, până la această numire, Ala Malîi a fost evaluată de Colegiul de Evaluare a Performantelor Judecătorilor de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiindu-i acordate 85 de puncte şi calificativul „foarte bine”.

 

Membrii Colegiului au ajuns atunci la concluzia că judecătoarea „are o atitudine corectă, respectă termenele de numire a cauzelor spre judecare, graficul şedinţelor de judecată, este punctuală, şedinţele sunt petrecute solemn, are comportament politicos, iar pe parcursul şedinţei predomină disciplina”.

 

Colegiul a constatat că, în baza informaţiilor de la Agentul Guvernamental, dosarele examinate de Ala Malîi nu au fost obiect de examinare la Curtea Europeană. Totuşi, „Juriştii pentru Drepturile Omului” constată că numele magistratei figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la Curte, în care statul a fost nevoit să plătească 8,5 mii de euro pentru încălcarea dreptului la familie.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn