Ala Malii, magistrata la Judecatoria Chisinau, vizata anterior intr-o ancheta a Ziarului de Garda despre averea sa, a fost propusa de Consiliul Superior al Magistraturii la functia de judecatoare la Curtea de Apel Chisinau, scrie ZdG.md.

Publicat:23.01.2018, 09:01

Pentru functia de judecator la Curtea de Apel Chisinau si-au depus candidaturile cinci persoane: Mihail Diaconu, Ala Malîi si Ina Dutca de la Judecatoria Chisinau, Boris Talpa de la Judecatoria Criuleni si Maria Chiperi de la Judecatoria Anenii Noi. Înainte de începerea concursului, Boris Talpa a depus cerere de retragere din cursa. Cel mai mare punctaj l-a avut Mihail Diaconu, evaluat de Colegiul de Selectie cu 82 de puncte.

 

Dl Diaconu, problema nu e în dvs. Consiliul nu v-a denigrat, dar s-a tinut cont de specializarea în cauza. Dvs sunteti penalist, dar era nevoie de o persoana specializata în civil”, a punctat Victor Micu, presedintele CSM, tinând sa-l încurajeze pe Diaconu, care a participat în ultimul an si la alte concursuri, dar fara succes. 

 

„Sunteti un penalist bun si vom tine cont de asta”, a mentionat si membra CSM, Nina Cernat. Mihail Diaconu a fost vizat anterior în articole de presa. În aprilie 2009, acesta a judecat tineri în incinta Comisariatului General de Politie.

 

În mai 2016, ZdG a scris ca declaratiile cu privire la venituri si proprietate ale judecatoarei Ala Malîi surprind prin sumele cu care aceasta cumpara si vinde automobilele. În 2015, magistrata si sotul ei, ex-inspector fiscal, au vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10 mii de lei. În 2012, ea anunta ca a vândut alte doua masini, la fel, cu câte 10 mii de lei.

 

În 2014, sotii Malîi au mai comercializat un autovehicul la un pret mult sub cel de piata, declarând doar suma de 5 mii de lei. În aceste conditii, acum trei ani, sotii Malîi au demarat constructia unei case de locuit, care astazi este aproape gata. Imobilul este unul cu doua niveluri, iar constructia acestuia ar costa mult peste veniturile declarate de cei doi soti functionari în ultimii ani.

 

568-malii-2jpg

Ala Malîi este judecatoare din 2008, când a fost numita, prin decret prezidential, pe un termen de 5 ani, la Judecatoria Ciocana din Chisinau. În 2013, ea a fost numita în functie pâna la atingerea plafonului de vârsta. În iulie 2013, pâna la aceasta numire, Ala Malîi a fost evaluata de Colegiul de Evaluare a Performantelor Judecatorilor de pe lânga Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiindu-i acordate 85 de puncte si calificativul „foarte bine”.

Membrii Colegiului au ajuns atunci la concluzia ca judecatoarea „are o atitudine corecta, respecta termenele de numire a cauzelor spre judecare, graficul sedintelor de judecata, este punctuala, sedintele sunt petrecute solemn, are comportament politicos, iar pe parcursul sedintei predomina disciplina”.

Colegiul a constatat ca, în baza informatiilor de la Agentul Guvernamental, dosarele examinate de Ala Malîi nu au fost obiect de examinare la Curtea Europeana. Totusi, „Juristii pentru Drepturile Omului” constata ca numele magistratei figureaza într-un dosar pierdut de R. Moldova la Curte, în care statul a fost nevoit sa plateasca 8,5 mii de euro pentru încalcarea dreptului la familie.


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ZDG.MD