Google+

Liberalii au comemorat Ziua ocupatiei sovietice, in timp ce alte partide au marcat eliberarea Moldovei de ocupatia romaneasca

“Ziua de 28 iunie este una neagra in istoria Republicii Moldova, deoarece la 28 iunie 1940 teritoriul tarii a fost ocupat a doua oara de catre rusi, prima data fiind dupa 1812.” Declaratia a fost facuta de Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, care a venit impreuna cu membrii si sustinatorii formatiunii sa depuna flori in semn de doliu la piatra comemorativa din Piata Marii Adunari Nationale, transmite IPN.

 

 

“Intotdeauna cei care ocupa spun ca e eliberare, n-au cum altfel sa-si argumenteze ocupatia. Eu prin decretul semnat in 2010 (cand Ghimpu era presedinte interimar n.r.) am consemnat ca a fost ocupatie si nu eliberare. Decretul a fost semnat in baza unui studiu al istoricilor care au demonstrat ca a fost ocupatie. Adevarul nu-l poti ascunde, 28 iunie e zi neagra, ziua tragediei, poporul roman a fost rupt si a ajuns sa traiasca in 3 state. Pe cand alte natiuni au un singur stat, o singura lege si se bucura de unitatea lor”, a spus Mihai Ghimpu.

 


Politicianul a adaugat ca din cauza ocupatiei rusesti acum nu ne cunoastem limba, traditiile si portul, iar cel mai grav a fost ca poporul a trecut prin umilinta. „O dovada in plus a politicii de rusificare a fost ca in Chisinau exista o strada Purcel, iar ei au transformat-o in Purcenskaia”, a exemplificat Mihai Ghimpu.

 


Pe de alta parte, tot astazi, 28 iunie, Partidul Politic „Casa noastra - Moldova” a depus flori la monumentul lui Pavel Tkacenko cu ocazia „aniversarii a 75-a de la eliberarea Moldovei de ocupatia romaneasca”.

 


Pe 28 iunie 1940, Romania a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administratiei civile si a armatei romane de pe teritoriul dintre Prut si Nistru si din partea nordica a regiunii Bucovina. In cazul in care retragerea nu s-ar fi facut in termenul impus de 4 zile, Romania era amenintata cu razboiul. Din cauza presiunilor, administratia si armata s-au retras pentru a evita razboiul. Aceste evenimente s-au petrecut in context geopolitic mai larg, in care prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazista si Uniunea Sovietica isi impartisera in mod secret sfere de influenta teritoriala in Europa Rasariteana, dupa care tot in 1939 a inceput cel de-al doilea razboi mondial, prin care ocuparea Poloniei de catre Germania si Uniunea Sovietica. 

 

*Poza simbol

Sursa Foto: ipn.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn