"Ziua de 28 iunie este una neagra in istoria Republicii Moldova, deoarece la 28 iunie 1940 teritoriul tarii a fost ocupat a doua oara de catre rusi, prima data fiind dupa 1812." Declaratia a fost facuta de Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, care a venit impreuna cu membrii si sustinatorii formatiunii sa depuna flori in semn de doliu la piatra comemorativa din Piata Marii Adunari Nationale, transmite IPN.

Publicat:28.06.2015, 09:45

“Intotdeauna cei care ocupa spun ca e eliberare, n-au cum altfel sa-si argumenteze ocupatia. Eu prin decretul semnat in 2010 (cand Ghimpu era presedinte interimar n.r.) am consemnat ca a fost ocupatie si nu eliberare. Decretul a fost semnat in baza unui studiu al istoricilor care au demonstrat ca a fost ocupatie. Adevarul nu-l poti ascunde, 28 iunie e zi neagra, ziua tragediei, poporul roman a fost rupt si a ajuns sa traiasca in 3 state. Pe cand alte natiuni au un singur stat, o singura lege si se bucura de unitatea lor”, a spus Mihai Ghimpu.


Politicianul a adaugat ca din cauza ocupatiei rusesti acum nu ne cunoastem limba, traditiile si portul, iar cel mai grav a fost ca poporul a trecut prin umilinta. „O dovada in plus a politicii de rusificare a fost ca in Chisinau exista o strada Purcel, iar ei au transformat-o in Purcenskaia”, a exemplificat Mihai Ghimpu.


Pe de alta parte, tot astazi, 28 iunie, Partidul Politic „Casa noastra - Moldova” a depus flori la monumentul lui Pavel Tkacenko cu ocazia „aniversarii a 75-a de la eliberarea Moldovei de ocupatia romaneasca”.


Pe 28 iunie 1940, Romania a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administratiei civile si a armatei romane de pe teritoriul dintre Prut si Nistru si din partea nordica a regiunii Bucovina. In cazul in care retragerea nu s-ar fi facut in termenul impus de 4 zile, Romania era amenintata cu razboiul. Din cauza presiunilor, administratia si armata s-au retras pentru a evita razboiul. Aceste evenimente s-au petrecut in context geopolitic mai larg, in care prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazista si Uniunea Sovietica isi impartisera in mod secret sfere de influenta teritoriala in Europa Rasariteana, dupa care tot in 1939 a inceput cel de-al doilea razboi mondial, prin care ocuparea Poloniei de catre Germania si Uniunea Sovietica. 

*Poza simbol

Sursa Foto: ipn.md