Situatie disperata pentru multi locuitori din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Oamenii traiesc un adevarat calvar, din cauza camioanelor care le traverseaza localitatea. De la zi la zi, localnicii numara crapaturile de pe peretii caselor, iar la unii le-a cazut chiar si tavanul. Satenii spun ca, de mai bine de cinci ani se confrunta cu aceasta problema, iar autoritatile locale nu au gasit deocamdata o solutie.

Publicat:09.04.2018, 13:20


Aceasta femeie a tras o sperietura zdravana acum cateva zile, cand a cazut tavanul casei din cauza vibratiilor puternice, provocate de masinile de mare tonaj. Norocul a facut ca in acel moment, nimeni sa nu fie in camera. 

Oxana POPESCU, LOCUITOARE A SATULUI BULBOACA: "Era marti, 6 dimineata, brusc s-a auzit un zgomot. Am crezut ca ceva s-a intamplat la drum. Dimineata a intra baiatul in camera si era cazut tot si a venit si ne-a spus, tata, mama veniti si vedeti a cazut tot. Nu avem nimic toate lucrurile sunt stricate."

 Tatiana BELEUTA, REPORTER PRO TV: "In fiecare zi TIR-uri incarcate cu pietre sau nisip trec unul dupa altul pe acest drum din centrul satului Bulboaca. Oamenii din localitate se plang ca nu mai au liniste si ca in peretii caselor au inceput sa apara fisuri."

 Localnicii spun ca in fiecare zi numara crapaturile noi aparute in peretii locuintelor.

"Parca e cutremur cand merg masinile astea, intelegi, imi pare ca se misca peretii."

Aceasta femeie si-a facut recent reparatie, dupa ce masinile de mare tonaj care trec prin apropiere i-au distrus casa. Ea spune ca traieste cu teama ca nu cumva bucati din tavan sa cada peste ea intr-o zi.

"Aici peretii chiar se ducea duceau in jos. In camera asta tot a crapat tot. Poate sa ne cada si podurile, ne tremura peretii. Cand trec camioanele astea mari tremura si geamurile, ma scol stresata si zic Doamne ce e cutremur?"

Unii sateni se plang ca si drumurile se strica din cauza TIR-urilor.

"Se incep astea a se crapa de la poarta si se duce, pentru ca vibratie este mare. Doamne fereste ce fac noaptea, mai ales noaptea. Strica tot, nu putem sa tinem curat aici, au distrus si bordura."

Primarul localitatii ne-a spus ca o solutie ar fi podul care se construieste la 8 kilometri de sat. In acest caz insa, problema ar trece de partea cealalta a localitatii, unde oamenii la fel s-ar putea trezi cu locuintele fisurate.

Roman GAPEEV, CONSILIER LOCAL: "Ar fi bine in limita legala, cel putin sa verifice tonajul care tranziteaza satul. Doi sa fie o patrula de politie care sa limiteze viteza si trei ar fi bine sa transportam aceste marfuri pe alt tip de transport, feroviar."

 Autoritatile locale spun ca din cauza traficului greu, in regiune sunt afectate peste o suta de locuinte. Contactat de ProTv, ministrul Economiei, Chiril Gaburici ne-a spus ca va reveni ulterior cu o reactie.