Google+

Lupta pentru averea lui Filat. Dezvaluirile nepotului si reactia fostului premier - Ziarul de Garda

Vladimir Rusu, nepotul fostului premier Vladimir Filat, sustine ca deciziile instantelor de judecata prin care casa din Chisinau si o parte din actiunile „Kapital Invest Company” din Iasi care, desi sub sechestru, au trecut in proprietatea fostei sotii a lui Filat, ar fi ilegale, Rusu argumenteaza prin faptul ca partajarea averii fostilor soti Filat s-ar fi realizat inca in 2012, scrie ZdG.md.

 

„Imediat după divorţ, s-a făcut partajarea bunurilor, urmând ca dnei Filat să îi revină casa pe care o deţineau împreună la graniţa dintre Franţa şi Elvetia, înscrisă pe numele unei rude a dnei Filat – casă cumpărată cu peste un milion de euro.

 

Tatăl meu (Ion Rusu, condamnat în dosarul Caravita, n.r.) s-a ocupat de tranzacţia respectivă. De asemenea, în urma partajului, dna Filat a primit şi o sumă cash. La fel, suma a fost dată personal de tatăl meu şi doar el ştie cât”, susţine Rusu.

 

La 11 iunie 2018, Vladimir Rusu, nepotul lui Vladimir Filat, a venit cu un demers în adresa organelor de drept, cerându-le să intervină şi să anuleze mai multe decizii şi tranzacţii cu bunuri şi companii care aparţineau fostului premier, unele din ele puse sub sechestru după condamnarea acestuia.

 

Rusu susţine în acel demers că, prin acţiunile întreprinse de persoane din anturajul fostei soţii a lui Filat, Sanda Diviricean, ar fi prejudiciat statul R. Moldova. Într-o intervenţie pentru ZdG, Ion Popa, avocatul Sandei Diviricean, a respins însă acuzaţiile, menţionând că, de fapt, denunţul lui Rusu ar fi unul fals, „săvârşit în interes material”, după ce noua conducere a „Kapital Invest Company” ar fi cerut tragerea la răspundere a foştilor şefi, inclusiv a lui Vladimir Rusu, pentru prejudiciile aduse institutuţiei.  

 

 

„Tatăl meu s-a ocupat de tranzacţia pentru casa respectivă”

 

Într-o discuţie cu ZdG, Vladimir Rusu spune că Vlad Filat nu a luat cunoştinţă de demersul său, pe care l-a trimis organelor de drept: „Nu ştiu nici dacă e de acord cu el, dar nici dacă-i împotrivă”. Acesta insistă că, prin acţiunile persoanelor din anturajul Sandei Diviricean, statul nu va recupera decât o sumă infimă din bunurile sechestrate în dosarul Filat.

 

„În litigiul cu privire la partajarea bunurilor soţilor Filat, trag un semnal de alarmă, că acest proces de partaj este ilegal, pentru că, aşa cum a intervenit Ministerul Finanţelor şi a invocat faptul că legea prevede un termen de prescripţie de 3 ani de zile, această cerere trebuia respinsă din start. Nu ştiu prin ce metode, prin intermediul cui anume, s-au influenţat judecătorii, pentru a decide partajarea bunurilor, chiar dacă Vladimir Filat s-a opus procesului de partaj, fapt ce poate fi verificat, acesta conţinându-se în înregistrarea audio de la şedinţa Curţii de Apel (CA). Vă spun şi cum a decurs procesul. Decizia s-a dat în 2 zile, deşi Vladimir Filat a insistat să fie adus în instanţă.

 

A fost depus şi recurs la CSJ, dar a fost retras deoarece, în zilele ulterioare deciziei CA, Ion Popa i-a făcut vizite repetate unchiului meu la Penitenciarul 13, presupun, pentru a face presiuni ca să-şi retragă recursul. Cum reuşeşte dl Popa să intre şi de două ori pe zi la unchiul meu, iar avocaţilor săi îi sunt acceptate vizite doar o dată pe săptămână?”, se întreabă Vladimir Rusu.

 

[...]

 

Reacţia lui Vladimir Filat: Interesul material a lui Vladimir Rusu îl determină să recurgă la orice


 

[...]

Mesajul lui Vlad Filat prin intermediul avocaţilor cu solicitarea de a transmite către ZdG poziţia sa referitoare la publicaţia apărută.

 

În calitate de avocaţi am fost împuterniciţi să dezminţim afirmaţiile lui Rusu Vladimir, relatate în Ziarul de Gardă ca fiind falsuri, aberaţii şi interpretări denigratoare.

 

Dl Filat ne-a împuternicit să comunicăm pentru ZdG că nici familia Rusu şi în particular nici Vladimir Rusu nu-i reprezintă interesele, iar Vladimir Rusu acţionează în detrimentul dlui Vlad Filat.

 

Din păcate, interesul material a lui Vladimir Rusu îl determină să recurgă la orice, înţelege că este folosit cinic de alte persoane care regizează aceste acţiuni împotriva companiei din România şi aceste ieşiri publice. De precizat că Vladimir Rusu a pierdut toate procesele iniţiate împotriva companiei din România. Acum a început să răspîndească falsuri şi insinuări în Republica Moldova.

 

Interesul lui Vlad Filat este să fie păstrat şi gestionat cât mai eficient patrimoniul sechestrat, pentru a face posibilă recuperarea lui în întregime, urmare a hotărîrilor CEDO în care are toată încrederea că i se va face dreptate.

 

Vlad Filat solicită şi pe această cale să înceteze prejudicierea patrimoniului care i-a fost lăsat în gestiune şi să restituie tot ce a înstrăinat ilegal”, se precizează în reacţia fostului premier.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn