Vladimir Rusu, nepotul fostului premier Vladimir Filat, sustine ca deciziile instantelor de judecata prin care casa din Chisinau si o parte din actiunile " Kapital Invest Company" din Iasi care, desi sub sechestru, au trecut in proprietatea fostei sotii a lui Filat, ar fi ilegale, Rusu argumenteaza prin faptul ca partajarea averii fostilor soti Filat s-ar fi realizat inca in 2012, scrie ZdG.md.

Publicat:11.07.2018, 05:31

„Imediat dupa divort, s-a facut partajarea bunurilor, urmând ca dnei Filat sa îi revina casa pe care o detineau împreuna la granita dintre Franta si Elvetia, înscrisa pe numele unei rude a dnei Filat – casa cumparata cu peste un milion de euro.

Tatal meu (Ion Rusu, condamnat în dosarul Caravita, n.r.) s-a ocupat de tranzactia respectiva. De asemenea, în urma partajului, dna Filat a primit si o suma cash. La fel, suma a fost data personal de tatal meu si doar el stie cât”, sustine Rusu.

La 11 iunie 2018, Vladimir Rusu, nepotul lui Vladimir Filat, a venit cu un demers în adresa organelor de drept, cerându-le sa intervina si sa anuleze mai multe decizii si tranzactii cu bunuri si companii care apartineau fostului premier, unele din ele puse sub sechestru dupa condamnarea acestuia.

Rusu sustine în acel demers ca, prin actiunile întreprinse de persoane din anturajul fostei sotii a lui Filat, Sanda Diviricean, ar fi prejudiciat statul R. Moldova. Într-o interventie pentru ZdG, Ion Popa, avocatul Sandei Diviricean, a respins însa acuzatiile, mentionând ca, de fapt, denuntul lui Rusu ar fi unul fals, „savârsit în interes material”, dupa ce noua conducere a „Kapital Invest Company” ar fi cerut tragerea la raspundere a fostilor sefi, inclusiv a lui Vladimir Rusu, pentru prejudiciile aduse institututiei.  

„Tatal meu s-a ocupat de tranzactia pentru casa respectiva”

Într-o discutie cu ZdG, Vladimir Rusu spune ca Vlad Filat nu a luat cunostinta de demersul sau, pe care l-a trimis organelor de drept: „Nu stiu nici daca e de acord cu el, dar nici daca-i împotriva”. Acesta insista ca, prin actiunile persoanelor din anturajul Sandei Diviricean, statul nu va recupera decât o suma infima din bunurile sechestrate în dosarul Filat.

„În litigiul cu privire la partajarea bunurilor sotilor Filat, trag un semnal de alarma, ca acest proces de partaj este ilegal, pentru ca, asa cum a intervenit Ministerul Finantelor si a invocat faptul ca legea prevede un termen de prescriptie de 3 ani de zile, aceasta cerere trebuia respinsa din start. Nu stiu prin ce metode, prin intermediul cui anume, s-au influentat judecatorii, pentru a decide partajarea bunurilor, chiar daca Vladimir Filat s-a opus procesului de partaj, fapt ce poate fi verificat, acesta continându-se în înregistrarea audio de la sedinta Curtii de Apel (CA). Va spun si cum a decurs procesul. Decizia s-a dat în 2 zile, desi Vladimir Filat a insistat sa fie adus în instanta.

A fost depus si recurs la CSJ, dar a fost retras deoarece, în zilele ulterioare deciziei CA, Ion Popa i-a facut vizite repetate unchiului meu la Penitenciarul 13, presupun, pentru a face presiuni ca sa-si retraga recursul. Cum reuseste dl Popa sa intre si de doua ori pe zi la unchiul meu, iar avocatilor sai îi sunt acceptate vizite doar o data pe saptamâna?”, se întreaba Vladimir Rusu.

[...]

Reactia lui Vladimir Filat: Interesul material a lui Vladimir Rusu îl determina sa recurga la orice


 

[...]

Mesajul lui Vlad Filat prin intermediul avocatilor cu solicitarea de a transmite catre ZdG pozitia sa referitoare la publicatia aparuta.

În calitate de avocati am fost împuterniciti sa dezmintim afirmatiile lui Rusu Vladimir, relatate în Ziarul de Garda ca fiind falsuri, aberatii si interpretari denigratoare.

Dl Filat ne-a împuternicit sa comunicam pentru ZdG ca nici familia Rusu si în particular nici Vladimir Rusu nu-i reprezinta interesele, iar Vladimir Rusu actioneaza în detrimentul dlui Vlad Filat.

Din pacate, interesul material a lui Vladimir Rusu îl determina sa recurga la orice, întelege ca este folosit cinic de alte persoane care regizeaza aceste actiuni împotriva companiei din România si aceste iesiri publice. De precizat ca Vladimir Rusu a pierdut toate procesele initiate împotriva companiei din România. Acum a început sa raspîndeasca falsuri si insinuari în Republica Moldova.

Interesul lui Vlad Filat este sa fie pastrat si gestionat cât mai eficient patrimoniul sechestrat, pentru a face posibila recuperarea lui în întregime, urmare a hotarîrilor CEDO în care are toata încrederea ca i se va face dreptate.

Vlad Filat solicita si pe aceasta cale sa înceteze prejudicierea patrimoniului care i-a fost lasat în gestiune si sa restituie tot ce a înstrainat ilegal”, se precizeaza în reactia fostului premier.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD