Google+

MAE al Rusiei acuza SUA de ingerinta in afacerile interne din tara noastra in perspectiva alegerilor legislative

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marti SUA ca ar incerca sa se amestece in afacerile interne ale tarii noastre, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie, conform unui comentariu al diplomatiei ruse citat de agentia de presa oficiala TASS, scrie agerpres.ro

 

"Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna guvernul legitim din Damasc... O soartă similară se pare că i se pregăteşte Republicii Moldova", susţine MAE rus în text.

 

În mod concret, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care - potrivit diplomaţiei ruse - ''imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova''. Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulţumit de faptul că diplomatul american ''îi susţine public pe unii politicieni şi face recomandări cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare''.

 

Americanii ''intenţionează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcţie de cine va câştiga'' la scrutinul din Republica Moldova, mai susţine MAE rus, conform căruia ''dacă câştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii sunt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean''.

 

''Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase'', afirmă diplomaţia rusă, în condiţiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chişinău au acuzat în repetate rânduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

 

În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, ''fără sfaturile venite de la Washington''.
TASS aminteşte că socialiştii (proruşi) sunt favoriţi în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, conform ultimelor sondaje. Împreună cu ei, încă două forţe sunt creditate cu şanse în viitorul parlament - Partidul Democrat (PD), care controlează în prezent guvernul, şi Blocul electoral ACUM, format din formaţiunile extraparlamentare de opoziţie - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma "Demnitate şi Adevăr" (PPDA).

 

Se pare că indignarea Moscovei a fost suscitată de un recent discurs al ambasadorului Dereck J. Hogan, intitulat ''Un test crucial - alegerile parlamentare din Republica Moldova şi viitorul relaţiilor cu Statele Unite ale Americii'', în care a calificat scrutinul din 24 februarie ''un moment de cotitură'' pentru dezvoltarea R. Moldova, îndemnând alegătorii să iasă masiv la vot şi ''să decidă de sine stătător viitorul ţării''.

 

Vorbind în faţa studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova, ambasadorul Hogan a remarcat că ''unii actori din afara ţării, la fel ca şi o parte dintre politicienii autohtoni preferă să se concentreze pe lucruri care dezbină societatea, urmărind să distragă oamenii de la problemele reale cu care se confruntă Moldova'', potrivit postului de radio Europa Liberă. 

 

Sursa: agerpres.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn