Google+

Mai multe ONG-uri solicita autoritatilor sa-i ceara lui Erdogan intoarcerea in R. Moldova a profesorilor turci - ZdG.md

In contextul vizitei presedintelui turc, mai multe organizatii ale societatii civile solicita autoritatilor de la Chisinau sa-i ceara lui Erdogan intoarcerea in R. Moldova a tuturor cetatenilor turci scosi ilegal din tara noastra si prevenirea a astfel de situatii pe viitor, scrie ZdG.md

 

În opinia ONG-urilor, îndepărtarea forţată a cetăţenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice şi s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

 

„La distanţa de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităţilor în privinţa legalităţii îndepărtării cetăţenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare.

 

În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securităţii naţionale, se creează o prezumţie puternică că operaţiunea desfăşurată de către autorităţi a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităţilor turce”, menţionează organizaţiile societăţii civile.

 

Totodată, ONG-urile solicită procurorului general să declanşeze urmărirea penală pentru a atrage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracţiuni în legătură cu „înlăturarea” celor şapte cetăţeni turci, iar Parlamentului îi cer să organizeze audieri publice cu prezentarea tuturor informaţiilor relevante cu privire la această operaţiune.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn