In contextul vizitei presedintelui turc, mai multe organizatii ale societatii civile solicita autoritatilor de la Chisinau sa-i ceara lui Erdogan intoarcerea in R. Moldova a tuturor cetatenilor turci scosi ilegal din tara noastra si prevenirea a astfel de situatii pe viitor, scrie ZdG.md

Publicat:17.10.2018, 08:03

În opinia ONG-urilor, îndepartarea forţata a cetaţenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la baza interese politice şi s-a facut cu încalcarea prevederilor legislaţiei naţionale şi a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

„La distanţa de o luna de la cele întâmplate, raspunsurile autoritaţilor în privinţa legalitaţii îndepartarii cetaţenilor turci continua sa trezeasca multe semne de întrebare.

În lipsa unor argumente clare care ar confirma ca a existat cu adevarat riscul survenirii unui pericol la adresa securitaţii naţionale, se creeaza o prezumţie puternica ca operaţiunea desfaşurata de catre autoritaţi a avut loc din interese politice, având loc o extradare camuflata la solicitarea autoritaţilor turce”, menţioneaza organizaţiile societaţii civile.

Totodata, ONG-urile solicita procurorului general sa declanşeze urmarirea penala pentru a atrage la raspundere penala toate persoanele care au comis infracţiuni în legatura cu „înlaturarea” celor şapte cetaţeni turci, iar Parlamentului îi cer sa organizeze audieri publice cu prezentarea tuturor informaţiilor relevante cu privire la aceasta operaţiune.

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD