Cum sa economisim bani pentru energia electrica si termica. Au explicat astazi specialistii de la Agentia pentru Eficienta Energetica, care le-au povestit trecatorilor cateva trucuri, care ii vor ajuta sa plateasca cu 20 la suta mai putin pentru facturi. Oamenii au primit si cate un bec LED.

Publicat:09.11.2017, 12:07

“Trebuie sa procurati aparate eficiente energetic, din clasele A. Radiatoarele sa tineti cont sa nu fie acoperite cu ceva, pentru ca impiedica emanarea caldurii.  Izolarea geamurilor vechi cu benzi adezive.”

Astfel de lectii au avut parte zeci de trecatori din capitala. Specialistii recomanda sa scoatem din priza electrocasnicele, chiar daca acestea nu functioneaza, pentru ca oricum consuma energie, sa setam o temperatura mai mica a apei la centrala termica, dar si sa montam robinete cu termostat la calorifere, pentru a controla debitul agentului termic. 

"In pliant sunt mai multe metode de eficienta energetica. “

In afara de sfaturi, oamenii au primit si cate un cadou. 

“Un bec LED, cu ajutorul caruia puteti economisi pana la 5 mii de lei.“

Facturile pentru lumina si caldura sunt usturatoare, recunosc oamenii.

“Primesc 1500 de lei pensie. Asa ca nu-ti permiti prea multe. Este scump. Imposibil de trait. “

“Nu cred ca ar fi vreun consumator care ar spune ca 2 mii pentru caldura e ok."

Asa ca multi incearca tot felul de trucuri pentru a mai economisi. 

“Stam fara lumina uneori. Am o lampa mica. O aprind doar pe ea. Daca aprindem televizorul, atunci stingem lampa.”

“Nu-mi place ca la televizor este multa publicitate. Iata unde este irosita in zadar energia, dar nu poti mereu sa stingi televizorul. “ 

 Agentie pentru Eficienta Energetica a lansat si un spot video, pentru cei care vor sa scoata mai putin din buzunar, mai ales in perioada rece a anului. De exemplu, pentru o locuinta de 60 de metri patrati, factura pentru agentul termic este de aproximativ 1200 de lei, spun specialistii. Cei care vor tine cont de aceste reguli ar putea economisi pana la 20 la suta lunar.