Google+

Membrii CSM nu mai pot fi alesi pentru doua madate consecutive, iar cei care sunt judecatori nu mai pot fi promovati la alta instanta - Bizlaw.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu mai pot detine doua mandate consecutive. Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost modificata si completata, iar amendamentele sunt deja in vigoare, scrie bizlaw.md.Conform noii redacţii, durata mandatului de membru CSM este de patru ani, iar membrii Consiliului nu pot fi aleşi pentru două mandate consecutive.


De asemenea, au fost făcute modificări şi în partea ce ţine de recuzarea membrilor CSM. Astfel, dacă, în urma admiterii cererii de recuzare a mai multor membri ai Consiliului, şedinţa nu este deliberativă, aceştia sunt substituiţi de membrii supleanţi, prioritate având membrul care a acumulat un număr mai mare de voturi.


O altă modificare prevede că participarea la concursul pentru promovarea într-o instanţă superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de acelaşi nivel a membrilor CSM din rândul judecătorilor, precum şi a judecătorilor detaşaţi la Institutul Naţional al Justiţiei şi Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului şi timp de 6 luni după încetarea calităţii de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detaşat.


Restricţiile cu privire la numirea în funcţiile de membru al CSM  se aplică inclusiv persoanelor care au exercitat şi/ sau exercită împuternicirile mandatelor respective la data intrării în vigoare a legii, scrie bizlaw.md.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn