Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu mai pot detine doua mandate consecutive. Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost modificata si completata, iar amendamentele sunt deja in vigoare, scrie bizlaw.md.

Publicat:29.10.2018, 08:02Conform noii redacţii, durata mandatului de membru CSM este de patru ani, iar membrii Consiliului nu pot fi aleşi pentru doua mandate consecutive.


De asemenea, au fost facute modificari şi în partea ce ţine de recuzarea membrilor CSM. Astfel, daca, în urma admiterii cererii de recuzare a mai multor membri ai Consiliului, şedinţa nu este deliberativa, aceştia sunt substituiţi de membrii supleanţi, prioritate având membrul care a acumulat un numar mai mare de voturi.


O alta modificare prevede ca participarea la concursul pentru promovarea într-o instanţa superioara, transferarea la o instanta judecatoreasca de acelaşi nivel a membrilor CSM din rândul judecatorilor, precum şi a judecatorilor detaşaţi la Institutul Naţional al Justiţiei şi Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitarii mandatului şi timp de 6 luni dupa încetarea calitaţii de membru sau, dupa caz, expirarea termenului pentru care a fost detaşat.


Restricţiile cu privire la numirea în funcţiile de membru al CSM  se aplica inclusiv persoanelor care au exercitat şi/ sau exercita împuternicirile mandatelor respective la data intrarii în vigoare a legii, scrie bizlaw.md.