Ministerul Sanatatii si Institutul Mamei si Copilului s-au autosesizat si au initiat cate o ancheta interna in cazul tinerei de 19 ani din Anenii Noi care ar fi nascut singura in toaleta spitalului.

Publicat:04.01.2018, 09:25

Comunicatul emis de Ministerul Sanatatii:

"Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale investigheaza calitatea asistentei si respectarea deontologiei medicale la Institutul Mamei si CopiluluiMinisterul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale (MSMPS) s-a autosesizat si a initiat o ancheta interna pe marginea cazului  relatat de pacienta care a fost internata la Institutul Mamei si Copilului, care acuza faptul ca a avortat singura în veceu. Ancheta independenta  vizeaza examinarea asistentei medicale acordate si respectarea eticii si deontologiei medicale a personalului din cadrul institutiei vizate.  


Astfel, în calitate de membri ai Comisiei fac parte Dr. Iurie Dondiuc, presedintele  Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii si ginecologiei, Dr. Ion Bolocan, medic obstretician-ginecolog, conferentiar universitar USMF „N. Testemitanu”, Dr. Rodica Gramma, master în bioetica, legislatie si management în sanatate, conferentiar universitar USMF „N. Testemitanu” si Maria Ursachi, moasa principala la IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1. 


În context general, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale condamna ferm manifestarile de atitudine neglijenta, ignoranta si abaterile de la normele de etica si deontologie medicala. Asemenea cazuri regretabile necesita a fi considerate pentru transformarile (reformele) de urgenta în domeniul de sanatate, inclusiv prin instituirea unei structuri institutionale responsabile de cazurile de malpraxis si a lipsei de atitudine în exercitarea profesiunii. Cei care se vor face vinovati vor fi sanctionati potrivit legii."


Reactia Institutului Mamei si Copilului: