Mai multe sirene care anunta populatia in caz de accidente radioactive, chimice sau calamitati naturale vor rasuna astazi in toata tara. Nu este nici o situatie exeptionala din cele enumarate. Pompierii insa au vrut sa verifice sistemul automatizat de alarma.

Publicat:21.06.2017, 05:48

Potrivit DSE, astazi, la ora 10:00, Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale al Ministerului Afacerilor Interne va desfasura controlul complex al sistemului automatizat de instiintare centralizata al Republicii Moldova, actiune care se desfasoara in conformitate cu Planul de pregatire la protectia civila al Republicii Moldova.

Serviciul Situatii Exceptionale si administratiile publice locale atentioneaza populatia, ca sirenele stradale se vor auzi pe o perioada de la unu pana la la trei minute. La auzirea acestor sirene, cetatenii sunt indemnati sa dea dovada de calm, iar sefii institutiilor si factorii de decizie ai administratiilor publice locale sunt rugati sa asigure linistea in teritoriu si continuarea activitatii de mai departe.

Destinatia sistemului automatizat de instiintare centralizata (prin conectarea sirenelor stradale) este alertarea populatiei in caz de eventuale accidente radioactive, chimice sau calamitati naturale, iar verificarile de specialitate ale sistemului sunt facute cu scopul de a vedea functionalitatea acestuia.

In tara exista 270 de sirene, dintre care 115 in Chisinau.