Inca un cetatean turc a fost declarat indezirabil si a fost expulzat din Republica Moldova in Turcia. Anuntul a fost facut astazi de Serviciul de Informatii si Securitate. Potrivit autoritatilor, barbatul a incalcat regimul de sedere si a raspandit viziuni radicale.

Publicat:13.09.2018, 07:22


Serviciul de Informatii si Securitate anunta astazi, intr-un comunicat, ca un cetatean turc a fost declarat indezirabil pentru o perioada de 5 ani din rationamente de securitate nationala si a fost expulzat in Turcia.

Contactat de Pro Tv, serviciul de presa al SIS ne-a comunicat ca decizia a fost luata in baza legii privind regimul strainilor in Republica Moldova, dar si a celei care se refera la prevenirea si combaterea terorismului. Potrivit autoritatilor, cetateanul turc a incalcat regimul de sedere in tara noastra si a intreprins actiuni de propagare a unor viziuni radicale. Nu este clar, insa, la cel fel de actiuni anume se refera cei de la SIS. 

Deputata comunista Inna Supac sustine ca cetateanul turc, dar si profesorii care au fost retinuti saptamana trecuta si declarati indezirabili aveau dreptul sa aleaga tara unde vor sa ajunga. Supac sustine ca a propus ieri Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului si Relatii Interetnice sa desfasoare audieri pe marginea acestui subiect, insa propunerea nu a fost sustinuta.

Mai mult, deputata se arata indignata ca nu toate formatiunile au fost invitate saptamana trecuta la audierile organizate de Comisia pentru Securitate Nationala.    

Inna SUPAC, DEPUTATA PCRM: "Sefa Biroului pentru Migratie si Azil nu a participat." 


Iar deputata PLDM, Maria Ciobanu, care a participat la audierile parlamentare, confirma faptul ca niciun reprezentat al Biroului de Migratie si Azil nu a fost prezent la sedinta.

Mai mult, potrivit portalului anticoruptie.md, Biroul de Migratie si Azil ar fi mintit in legatura cu implicarea institutiei in operatiunea de expulzare a celor sapte profesori turci. Drept confirmare, site-ul prezinta niste documente care ar confirma ca  institutia fie a stiut din timp despre operatiune, asa cum arata data de pe acte, adica 5 si 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate si a emis aceste acte dupa epulzare.

Asta desi saptamana trecuta sefa acestei institutiei a declarat pentru portalul deschide.md ca Biroul de Azil nu are nicio legatura cu expluzarea cetatenilor turci. Potrivit anticoruptie.md, familia directorului liceului Orizont al filialei din Durlesti, Riza Dogan, a primit instiintarea despre expulzare abia pe data de 11 septembrie.

Cei sapte profesorii au fost retinuti de ofiterii SIS pe 6 septembrie si declarati indezirabili pe motiv ca ar avea legatura cu o grupare islamista. Acum, acestia s-ar afla in diferite penitenciare din Turcia, spun avocatii lor.

Potrivit Anticoruptie.md, acestia risca o pedeapsa de cel putin sase ani si jumatate de inchisoare in cazul in care se dovedeste ca sunt afiliati ori au finantat miscarea Gullen sau trei ani si trei luni, daca doar au fost simpatizanti.