Nici de Pastele Blajinilor, localnicii si preotii din Dereneu nu au avut liniste. Daca pana acum nu au putut imparti biserica din sat, astazi nu au putut impartit mormintele. Doua tabere s-au format si in randul credinciosilor, astfel ca unii l-au primit la morminte pe preotul care a trecut la Mitropolia Basarabiei, iar altii pe cel de la Mitropolia Moldovei.

Publicat:15.04.2018, 12:48

Cu crucea si candela in maini, urmati de cativa enoriasi, cei doi preoti au pornit printre morminte sa faca randuiala de Pastele Blajinilor.  

Florin-Marin, PREOT SATUL DERENEU: Fiecare la turma lui. La crestinii lui. Eu merg la ai mei, el daca ii cunoaste pe ai lui sa se duca la ai lui.” 

 Alexandru POPA, PREOT SATUL DERENEU:Alegeti mormintele? Care oameni te cheama la acei te duci.

Si cand parea ca totul va trece in liniste, a inceput haosul. Credinciosii s-au impartit in doua tabere, iar unii nu i-au permis preotului Florin Marin sa se apropie de raposati, suparati ca acesta a trecut de la Mitropolia Moldovei, la cea a Basarabiei.

”Aici sa nu dai. Nu spurca locul.”

“Cel care slujeste la Moldova. In cazul in care vine celalalt? Nu cred ca o sa-i permit.”

 Altii, in schimb, nici nu au vrut sa auda de preotul de la Mitropolia Moldovei.

“Numai lui Florin. Pe el il respectam.”

“Noi il cunoastem pe parintele Florin. E parintele nostru.”

 A fost o competitie nu doar intre enoriasi, dar si intre preoti, care se aflau la cativa metri distanta unul de altul, printre morminte.

Chiar si asa, pe la mormintele unor raposati au trecut ambii preoti. Unii localnici, insa, au stat in liniste langa morminte, traindu-si durerea despartirii de cei dragi. Natalia, impreuna cu alte rude a aprins o lumanare in memoria mamei, care a murit acum cateva luni.

“In ianuarie a decedat si ne lipsteste enorm.”

Si ce fel de pomenire fara un pahar de vin.

“Venim la bunei la strabunei. Dulciuri, stegarele, cioarapi la copii.”

 Scandalul de la Dereneu a izbucnit in luna martie, cand preotul din sat a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. De atunci satenii s-au impartit in doua tabere, iar preotul nu mai este lasat sa oficieze slujbe.