Google+

Nicolae Osmochescu, expert constitutional: Este dreptul presedintelui sa desemneze sau nu o candidatura. Daca Ion Paduraru nu trece, presedintele este obligat sa dizolve Parlamentul

Este dreptul presedintelui sa desemneze sau nu o candidatura, iar daca candidatul desemnat Ion Paduraru nu va obtine votul de incredere al deputatilor, atunci seful statului este obligat sa dizolve Parlamentul, declansand astfel alegerile anticipate.

 

Este lamurirea facuta de expertul in drept constitutional, Nicolae Osmochescu, in interventia sa telefonica de la editia speciala a emisiunii In PROfuznime.

 

"Este dreptul presedintelui sa desemneze sau nu o candidatura. Daca luam in consideratie ca in hotararea Curtii Constitutionale din 29 decembrie e stipulat ca presedintele trebuie sa se conformeze cu candidatura unei majoritati parlamentare absoluteformalizate, asta inseamna ca trebuie sa treaba prin procedura oficiala de inregistrare prin la biroul permanent al Parlamentului, trebuie sa fie facuta o declaratie oficiala cu semnatura fiecarui deputat care face parte din majoritate, sa fie tot protocolat si stenografiat si sa se pastreze in arhiva Parlamentului. Nu a fost sedinta in plen a Parlamentului. A fost o adunare a celor 56 de deputati, in care probabil ei si-au expus disponibilitatea de a vota un candidat propus de ei, si nu responsabilitatea si angajamentul. Asta este o problema.

Dl presedinte a respins candidatura dlui Plahotniuc invocand din nou o hotarare a CC din 22 aprilie 2013, unde se spune ca nu pot fi propuse la inalte funciti de stat persoane asupra carora planeaza suspiciuni de integritate. Al doilea document invocat a fost hotararea din februarie a aceluiasi an, cand a fost eliberat dl Plahotniuc din functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului.

Eu cred ca presedintele are tot dreptul sa ceara o reconfirmare a asa-numitei formei a acestei majoritati parlamentare, dat fiind ca au fost facute declaratii ca cineva isi retrage semnatura, ca cineva si-a retras-o deja. Cred ca este dreptul presedintelui, iar daca cei care fac parte din majoritate considera ca ei sunt corecti, trebuie s-o prezinte si atat.

Daca candidatura lui Ion Paduraru nu trece, atunci dupa 29 ianuarie presedintele este obligat printr-o hotarare a Curtii Constitutionale sa dizolve Parlamentul (in Constitutie este scris ca presedintele "poate" dizolva Parlamentul), dar fiind ca nu poate fi permanentizat un Guvern aflat in exercitiu, pentru ca statul nu functioneaza in deplinele sale puteri".

 

Sursa foto: timpul.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn