Google+

Nu ne-am integrat in UE, dar euro s-a integrat la noi. Moldovenii gandesc in euro, iar salariatii, platiti in lei si care trebuie sa faca plati in euro, pot pierde din cauza fluctuatiilor - VIDEO

Nu ne-am integrat in UE, dar euro s-a integrat la noi. Moldovenii gandesc in euro, iar salariatii, platiti in lei si care trebuie sa faca plati in euro, pot pierde din cauza fluctuatiilor - VIDEO
Embed:

Desi nu ne-am integrat in UE, moneda europeana s-a integrat la noi. Am adoptat euro si l-am transformat intr-un fel de para-leu, fara de care nu ne putem imagina pretul masinilor sau al caselor. Moldovenii gandesc deja in euro, chiar daca legislatia spune ca orice schimb comercial se face doar in moneda nationala. Asta poate fi o problema pentru cei care-si primesc salariile in lei si trebuie sa faca plati in euro intrucat pot pierde sume frumusele din cauza fluctuatiilor.


Olesea Domintii, profesoara de chimie de 5 ani, are un salariu lunar de 4000 de lei.

 

Olesea DOMINTII, PROFESOARA: “- Sa vorbim in euro, sau in lei? Daca e sa vorbim in euro, ajungem la 200 de euro salariul”.

 

 Cea mai mare parte din bani, femeia, care de cand se stie sta cu chirie, ii plateste pentru locuinta.

 

Olesea DOMINTII, PROFESOARA: “Chiria e 130 de euro. - Si ramaneti cu 70 de euro. - Da si trebuie sa platesc facturile care ajung la 50-60, chiar aproape 70 de euro.”

 

 Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Acum 5 ani, 4000 de lei echivalau cu circa 235 de euro, la cursul de atunci, adica doamna profesoara putea plati aproape 2 luni de chirie – in acele conditii. Intre timp, leul a mai scazut, asa ca ea a pierdut 35 de euro, si orice posibilitate de a mai pune ceva bani deoparte.”

 

 Olesea, care supravietuieste datorita unor ore particulare, schimba in fiecare luna lei in euro. Din ritualul lunar a sesizat ca...

 

Olesea DOMINTII, PROFESOARA: “La inceput de luna cursul valutar este mic, atunci cand pe 1-2, pana pe 10 salariul nu este. Dupa data de 10 se mareste cursul valutar, asta ar insemna ca tie undeva 50-100 de lei esti in minus, fiindca salariul il primesti dupa 10.”

 

 Obisnuinta noastra de a transforma in valuta sumele mari este una veche, iar expertii spun ca se trage din neincrederea in moneda nationala.

 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Spuneti-mi va rog daca eu va spun ca chiria unui apartament este de 3800 de lei, dvs ceva o sa intelegeti? Deodata va blocati si va intrebati da cat e in euro. Noi nici nu putem gandi in lei.”

 

“-De ce v-ati gandit in euro si nu in lei?”

 

“Asa e mai usor, preturile sunt asa la piata.”

 

“Salariul meu e in dolari americani, asa ca de fiecare data trebuie sa schimb in euro sau lei. ”

 

 Nu putem gandi in lei nici atunci cand vrem sa cumparam o masina. Saloanele auto afiseaza preturi in lei convertite la un curs mediu al euro, doar pentru ca asa cere legea. Daca plata se face in lei, atunci se ia in calcul cursul euro in ziua tranzactiei bancare.

 

Octavian ARMASU, MINISTRUL FINANTELOR: “Este un fapt implinit, asa s-a format piata.”

 

 Chiril GABURICI, MINISTRUL ECONOMIEI: “Probabil ca mare parte din moldoveni lucreaza in Europa. -Si cum ii determinam pe oameni sa gandeasca in lei? - Nu stiu.”

 

 Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC: “Atunci cand exista o referinta fixa, chiar daca este o alta valuta este mai bine pentru consumator decat in cazul in care cel care ofera serviciile respective isi asigura un drept de fluctuare aleatoriu. Acest lucru este cu risc sporit. “

 

 Leul moldovenesc, mai batran cu 6 ani decat euro, a ajuns sa fie mai slab. In 1999, atunci cand a fost lansata moneda europeana, aceasta costa in medie 11 lei. Asta inseamna ca daca atunci cumparai 100 de euro cu 1100 de lei, acum pentru 100 de euro trebuie sa te desparti de circa 2000 de lei. 

 
1999  -    100 EURO = 1100 LEI

 

2018  -  100 EURO = 2080 LEI

 

 “- Ce face moldoveanul cand se termina leii? - Schimba euro, exact. Se gandeste la ceva mai bun.”


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn