O femeie de 84 de ani din Basarabeasca a fost cat pe ce sa moara in beci, langa butoiul cu vin. Aceasta a fost gasita inconstienta dupa ce s-a intoxicat cu dioxidul de carbon emanat de vinul aflat in proces de fermentare. Din fericire, rudele au reactionat la timp si au alertat medicii, care i-au salvat viata.

Publicat:12.09.2018, 10:39

Incidentul s-a produs ieri seara in orasul Basarabeasca. Victima, care este internata la spital ne-a povestit ca a mers ieri in beci sa-si ia niste bors acru, cand a cazut ca secerata. 

Elena NIGAIAS, VICTIMA: "Am gustat vin... Nu chiar bine, dar nici rau nu ma simt, ma dor intestinele."

 Dupa ce rudele femeii au observat ca aceasta lipseste de cateva ore, au cautat-o si au gasit-o inconstienat in beci. Vecinii le-au sarit in ajutor pentru a scoate victima la aer, dar fara masti de protectie nu au putut face nimic. 

"A venit Serviciul de Urgenta, ambulanta. Acum toti dau la teasc strugurii si toarna in butoaie, acest gaz s-a adunat si ea a cazut. Am intrat, mi s-a facut rau si am fugit de acolo."

Ulterior la fata locului au venit medicii, care i-au acordat victimei primul ajutor si au dus-o la spital.

Alexandra NCHITA, MEDIC DE GARDA SPITALUL DIN BASARABEASCA: “Ea turna vin si se evaporau gaze, dupa care a cazut. Tensiunea era 20/20 in stare de coma. Sa fie mai atenti oamenii atunci cand coborati in beci cine are vin.”

 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta recomanda oamenilor sa nu stea mult timp in beciurile in care fermenteaza vinul mai ales daca incaperile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.

Ca sa verificati cum stau lucrurile este recomandat sa aprindeti o lumanare, daca aceasta se stinge inseamna ca este concentratie periculoasa de dioxid de carbon. Daca lumanarea arde, inseamna ca este oxigen. Potrivit salvatorilor, anul trecut, din cauza intoxicatiilor cu dioxid de carbon, si-au pierdut viata 5 oameni.