Google+

O noua gonoiste ar putea sa apara la marginea capitalei dupa ce satenii din Bubuieci au blocat accesul la groapa din localitate: "3 ani se va putea depozita acolo deseurile" - VIDEO

O noua gonoiste ar putea sa apara la marginea capitalei dupa ce satenii din Bubuieci au blocat accesul la groapa din localitate: "3 ani se va putea depozita acolo deseurile" - VIDEO
Embed:

Undeva la marginea Chisinaului ar putea sa apara in curand o gunoiste. Asta daca primaria nu va reusi sa-i convinga in 40 de zile pe localnicii de la Tantareni sa permita redeschiderea gropii de deseuri. Pana atunci gunoiul va fi evacuat la Bubuieci, in baza unui acord semnat vineri cu satenii, care au blocat mai bine de doua zile accesul autospecialelor in zona.

 

Municipalitatea deja ar fi gasit cateva locatii unde temporar ar putea fi evacuat gunoiul din Chisinau. Este vorba de terenuri aflate la marginea orasului, cu o capacitate de depozitare de pana la 3 ani.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: "Min un an, max 3, timp in care ar trebui sa se rezolve cu strategia nationala si identificarea gropii per regiunea centru conform legii."

 

Primarul nu a vrut sa ne spuna unde se afla aceste terenuri. Solutia legala care ar respecta normele de mediu ar fi la Tantareni. Acolo insa gunoiul din oras nu mai ajunge din 2011 in urma unui protest al locanicilor, care s-au plans ca nu mai suporta mirosul. In 40 de zile autoritatile spera sa-i convinga sa accepte propunerea de modernizare a gunoistii. Plus la asta, primaria Chisinau spune ca este gata sa plateasca 10 milioane de lei,  pentru oricine, care este gata sa aloce un teren unde sa fie aruncat gunoiul din oras.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: "Mun. Chisinau e gata sa ofere in continuare 10 mln de euro pe an pt depozitarea deseurilor in raza de 50 km in afara razei orasului, dar neesind din strategia nationala. Dar strategia nationala prevede Tantareni."

 

Terenul pe care se afla gunoistea de la Tantareni apartine localitatii, iar pana in 2010 a fost data in folosinta municipalitatii. Prelungirea termenului poate avea loc numai prin expropriere.

 

 Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: "Legea prevede ca atunci cand o autoritate locala se impotriveste amenajarii gropii de deseuri, hotararea definita o ia guvernul. Nimeni n-a dorit sa mearga cu decizii care sa impuna."

 

Potrivit Ministrului mediului, deja a fost aprobata hotararea de Guvern privind initierea procedurii de transmitere a terenului in proprietatea statului pentru constructia unui poligon modern de gestionare a deseurilor. Acum insa, primaria Chisinau are la dispozitie 40 de zile pentru a gasi o locatie pentru o noua gunoiste. In tot acest timp deseurile vor fi evacuate la Bubuieci, in baza unui acord semnat vineri cu localnicii, care 2 zile au blocat acesul in zona. In week-end, angajatii de la autosalubritate spun ca au lucrat la foc continuu pentru a evacua tomberoanele, care dadea pe dinafara de pline ce erau.

 

 Tudor MANIV, SEF REGIA AUTOSALUBRITATE, CHISINAU: "Daca transportam in fiecare zi pana la 4 metri cubi, sambata am transportat 8 mii. Ieri Duminica, daca pana la o mie, ieri s-a transportat pana la 4 mii. Rute s-au facut dublate."

 

La Tantareni autoritatile au de gand sa investeasca 23 de milioane de euro, bani oferiti in cadrul unui proiect BERD, pentru reconstructia zonei, deschiderea unei linii de sortare a deseurilor si conservarea gunoistii de la Bubuieci.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn