Un accident simulat la intrarea in capitala a bagat in sperieti un oras intreg. Oamenii nu au inteles dintr-odata ca autobuzul cu zeci de pasageri la bord, care s-a rasturnat este, de fapt, doar un exercitiu al pompierilor. Si asta deoarece voluntarii, care au facut-o pe victimele si-au intrat bine in rol.

Publicat:17.06.2016, 13:22

“Nu pot sa misc piciorul, e nevoie de ajutor. Cum s-a intamplat?Nu stim. Am fost toti in panica si nu am observat nimic. “

Accidentul s-a produs la intrarea in capitala dinspre soseaua Balcani si din fericire a fost doar o simulare. Salvatorii au descarcerat mai multe persoane ramase blocate in microbuz, dar si intr-o masina. Tinerii care au jucat rolul victimelor sunt studenti, si si-au intrat atat de bine in rol incat soferii care treceau pe alaturi au crezut ca accidentul este real. 

Salvatorii au simulat astazi si un cutremur. La prima ora ei au intervenit in sectorul Botanica. Locuitorii acestei cladiri au fost treziti astazi de sirenile pompierilor. Unii au iesit din apartamente si urmareau curiosi de afara ce se intampla, iar altii au ales sa iasa la balcoane. Toti au fost anuntati din timp ca in casa lor astazi vor avea loc exercitii. 

“Dormeam si am auzit sirene. Am coborat repede...”

Conform scenariului, in urma unui cutremur puternic in cladire a izbucnit un incendiu.

Pe langa asta, mai multe persoane au ramas blocate in apartamente. Cei de la primele etaje au fost evacuati mai usor, iar la etajele superioare pompierii au intervenit cu scarile. 

“- Nu v-ati temut ? - Viata imi este mai scumpa decat frica?”

Unii oameni cred ca pomierii nu au fost suficient de rapizi iar in cazul unui cutremur real consecintele ar fi mult mai grave. Locatarii blocului se tem ca scarile pur si simplu s-ar prabusi, iar ei ar ramane blocati in interior.

Aplicatiile pompierilor au continuat la spitalul pentru copii “Valentin Ignatenco”, care la fel, conform scenariului, a fost afectat de cutremur. Atat pacientii, cat si angajatii au fost evacuati din cladire. Unii au iesit singuri, altii insa au fost scosi pe targa si in scaune cu rotile, iar afara li s-a acordat primul ajutor. 

"Mai atent. Poate mâna e fracturata.”

Unii pacienti, care nu stiau despre aplicatii nu intelegeau ce se intampla.

“- Am vazut ca toti iesa si am iesit dupa ei...V-ati speriat ?Nu. Suntem oameni maturi. ”

Dupa aplicatii salvatorii au tras linia. Ei cred ca in cazul unui cutremur real ar face fata, insa cu mici rezerve. 

Cei de la Situatii Exceptionale organizeaza astfel de aplicatii o data la cinci ani.