Businessmanul Veaceslav Platon nu intentiona sa scoata banii din compania Moldasig. El a facut aceasta declaratie la sedinta din 5 decembrie a Curtii de Apel. Audierile in acest dosar au durat aproape sapte ore. In tot acest timp, Platon a cerut ss-i fie chemata ambulanta, sa fie audiat presedintele Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc si sa fie examinate dovezile faptului " ca procurorii au falsificat dosarul", scrie newsmaker.md.

Publicat:11.12.2018, 06:14

 „Care sunt dovezile dvs.”

Sedinta din 5 decembrie, de la Curtea de Apel, în dosarul despre escrocheria la Moldasig a început cu rugamintea lui Veaceslav Platon de a-i fi chemata ambulanta. Inculpatul s-a plâns de durere insuportabila de dinti si a declarat ca nu poate participa pe deplin la sedinta. Avocatii lui Platon – Alexandr Bernaz si Alexandr Bodnariuc, precum si alti doi inculpati în acelasi dosar – Maxim Capanji si Andrei Bahcivanji – au sustinut rugamintea lui Platon.

„La penitenciarul nr. 13 nu este niciun fel de asistenta medicala, iar Platon este tinut în conditii mai rele decât ceilalti detinuti”, a încercat Bahcivanji sa-i ia apararea lui Platon. Însa el a fost întrerupt de presedintele completului de magistrati Xenofon Ulianovschi. Judecatorul l-a amenintat ca îl va elimina din sala din cauza tulburarea linistii. Completul de magistrati a refuzat sa cheme medicii. În opinia judecatorilor, Platon încearca astfel sa taraganeze audierile.

Judecatorul Ulianovschi i-a învinuit si pe avocatii lui Platon de taraganarea audierilor. În opinia sa, acestia nu se prezinta la sedinte în mod intentionat. Pentru a nu fi taraganate audierile, tuturor acuzatilor le-au fost oferiti avocati de stat, pe lânga cei care deja reprezinta interesele lor în instanta. Însa avocatul de stat al lui Veaceslav Platon si cel al lui Maxim Capanji au anuntat ca nu au reusit sa ia cunostinta de materialele dosarului si sa vorbeasca cu acuzatii. Cu toate acestea, nu li s-a permis sa paraseasca sedinta.

Tatiana Malai, avocatul de stat al lui Andrei Bahcivanji, a comunicat pentru NM ca a încercat sa depuna cerere pentru a fi recuzata în acest caz, însa ea este impusa în continuare sa participe la sedinte.

Dupa ce judecatorii au refuzat sa cheme ambulanta pentru Platon, avocatul sau Alexandr Bodnariuc a cerut recuzarea magistratilor. Alt avocat al lui Platon, Alexandr Bernaz, a cerut sa fie inclusa în protocol observatia înaintata completului de magistrati. Ambele solicitari au ramas fara raspuns. Pe parcursul întregii audieri, Platon si avocatii sai au prezentat de câteva ori pretentii fata de presedintele completului de judecatori si l-au învinuit pe Xenofon Ulianovschi de depasirea atributiilor.

Avocatii nu au fost multumiti nici de discursurile procurorilor, care au prezentat concis dovezile adunate în dosar. Avocatul lui Platon, Bodnariuc, a solicitat sa fie audiati toti martorii din lista acuzarii, iar Bernaz a declarat ca „procurorii nu au prezentat niciun fel de dovezi, ci doar au citit lista si denumirile protocoalelor din care este greu sa întelegi, despre ce e vorba”.

La rândul sau, Platon a mentionat ca „procurorul nu a prezentat marturiile a cel putin cinci martori, protocoalele audierilor acestora fiind în materialele dosarului. Este vorba despre Serghei Rusu, Iurii Juc, Alexei Libanov, Evghenii Garbadji si Stela Pahomi.

„În dosar sunt patru CD-uri cu dovezi, însa doar unul dintre ele a fost supus expertizei, iar continutul celorlalte trei nici nu a fost descifrat”, a spus Platon. În timpul sedintei, el si avocatii sai au mai încercat de câteva ori sa insiste ca CD-urile sa fie transmise expertizei. Însa de fiecare data au fost refuzati. „CD-urile contin dovezi ale falsificarii cazului de catre procurori. Pentru ei, aceasta înseamna închisoare. Acolo este dovada directa a nevinovatiei mele”, a declarat Platon. Însa si dupa aceasta declaratie, judecatorii au refuzat sa transmita CD-urile la expertiza.

[...]

Martori „alogici”

Si Andrei Bahcivanji a înaintat o cerere ca la Curtea de Apel sa fie audiati Ivan Ulitchi si Denis Savcenco. El a mentionat ca nu întelege deloc, pentru ce este judecat, precizând ca doar în proportie de 18% cunoaste materialele dosarului.

Instanta a refuzat sa-i audieze pe martorii lui Bahcivanji. „Faptul ca nu au fost audiati martorii înseamna încalcarea unui proces echidistant”, a spus în soapta avocatul lui Bahcivanji, întorcându-se catre reporterul NM.

Instanta a respins repetat si cererea lui Platon privind audierea martorilor si efectuarea expertizei. „Rog sa fie inclusa în protocol observatia la adresa presedintelui intantei. Judecatorul actioneaza în interesele procurorilor, el a respins dovezile si nu respecta egalitatea partilor”, a subliniat Platon. Avocatul sau, Bodnarenco, a cerut sa fie audiati în instanta martorii care au vorbit în instanta primara, de la care a fost eliminat Platon, precum si partenerii sai de afaceri din Ucraina.

[...]

 „Prima data timp de un an”

Cea de-a doua parte a sedintei s-a început aproape de ora cinci seara si a durat aproape patru ore. În toata perioada aceasta, Veaceslav Platon a depus marturii. Inculpatul a subliniat ca este „prima data timp de un an” când i s-a permis sa vorbeasca.

El a comunicat ca actionari ai companiilor Moldasig, Asito si Aliance Insurance Group au fost oameni de afaceri din strainatate, care i-au încredintat sa reprezinte interesele lor în Moldova. Potrivit afirmatiilor sale, acestia au decis sa nu le spuna colaboratorilor structura actionarilor companiilor. „De aceea, dintr-o parte, putea parea ca eu detin aceste companii, însa nu a fost asa. Eu am respectat întotdeauna interesele beneficiarilor reali”, a mentionat Platon. El a mai spus ca în anul 2016, din cauza conflictului sau cu Plahotniuc, parlamentul a adoptat o lege care „permite, în baza unor rationamente subiective, actionarilor sa le fie sustrase actiunile companiilor de asigurari”.

Beneficiarii au decis ca din cauza acestui conflict, poate avea de suferit businessul lor si l-au înlaturat pe Platon de la conducerea companiilor. „În acest moment, s-au descoperit furturi considerabile: în compania Asito Capital – de 3 milioane de euro, în Moldasig – de 3 milioane de dolari, iar în Aliance Insurance Group – o suma pe care nu o cunosc”.

CITESTE MAI DEPARTE PE NEWSMAKER.MD