Google+

„Onorata instanta, stiu ca Plahotniuc va influenteaza”. Despre ce a povestit Platon judecatorilor timp de patru ore - Newsmaker.md

Businessmanul Veaceslav Platon nu intentiona sa scoata banii din compania Moldasig. El a facut aceasta declaratie la sedinta din 5 decembrie a Curtii de Apel. Audierile in acest dosar au durat aproape sapte ore. In tot acest timp, Platon a cerut ss-i fie chemata ambulanta, sa fie audiat presedintele Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc si sa fie examinate dovezile faptului „ca procurorii au falsificat dosarul”, scrie newsmaker.md.

 

 „Care sunt dovezile dvs.”

Şedinţa din 5 decembrie, de la Curtea de Apel, în dosarul despre escrocheria la Moldasig a început cu rugămintea lui Veaceslav Platon de a-i fi chemată ambulanţa. Inculpatul s-a plâns de durere insuportabilă de dinţi şi a declarat că nu poate participa pe deplin la şedinţă. Avocaţii lui Platon – Alexandr Bernaz şi Alexandr Bodnariuc, precum şi alţi doi inculpaţi în acelaşi dosar – Maxim Capanji şi Andrei Bahcivanji – au susţinut rugămintea lui Platon.

 

„La penitenciarul nr. 13 nu este niciun fel de asistenţă medicală, iar Platon este ţinut în condiţii mai rele decât ceilalţi deţinuţi”, a încercat Bahcivanji să-i ia apărarea lui Platon. Însă el a fost întrerupt de preşedintele completului de magistraţi Xenofon Ulianovschi. Judecătorul l-a ameninţat că îl va elimina din sală din cauza tulburarea liniştii. Completul de magistraţi a refuzat să cheme medicii. În opinia judecătorilor, Platon încearcă astfel să tărăgăneze audierile.

 

Judecătorul Ulianovschi i-a învinuit şi pe avocaţii lui Platon de tărăgănarea audierilor. În opinia sa, aceştia nu se prezintă la şedinţe în mod intenţionat. Pentru a nu fi tărăgănate audierile, tuturor acuzaţilor le-au fost oferiţi avocaţi de stat, pe lângă cei care deja reprezintă interesele lor în instanţă. Însă avocatul de stat al lui Veaceslav Platon şi cel al lui Maxim Capanji au anunţat că nu au reuşit să ia cunoştinţă de materialele dosarului şi să vorbească cu acuzaţii. Cu toate acestea, nu li s-a permis să părăsească şedinţa.

 

Tatiana Malai, avocatul de stat al lui Andrei Bahcivanji, a comunicat pentru NM că a încercat să depună cerere pentru a fi recuzată în acest caz, însă ea este impusă în continuare să participe la şedinţe.

 

După ce judecătorii au refuzat să cheme ambulanţa pentru Platon, avocatul său Alexandr Bodnariuc a cerut recuzarea magistraţilor. Alt avocat al lui Platon, Alexandr Bernaz, a cerut să fie inclusă în protocol observaţia înaintată completului de magistraţi. Ambele solicitări au rămas fără răspuns. Pe parcursul întregii audieri, Platon şi avocaţii săi au prezentat de câteva ori pretenţii faţă de preşedintele completului de judecători şi l-au învinuit pe Xenofon Ulianovschi de depăşirea atribuţiilor.

 

Avocaţii nu au fost mulţumiţi nici de discursurile procurorilor, care au prezentat concis dovezile adunate în dosar. Avocatul lui Platon, Bodnariuc, a solicitat să fie audiaţi toţi martorii din lista acuzării, iar Bernaz a declarat că „procurorii nu au prezentat niciun fel de dovezi, ci doar au citit lista şi denumirile protocoalelor din care este greu să înţelegi, despre ce e vorba”.

 

La rândul său, Platon a menţionat că „procurorul nu a prezentat mărturiile a cel puţin cinci martori, protocoalele audierilor acestora fiind în materialele dosarului. Este vorba despre Serghei Rusu, Iurii Juc, Alexei Libanov, Evghenii Garbadji şi Stela Pahomi.

 

„În dosar sunt patru CD-uri cu dovezi, însă doar unul dintre ele a fost supus expertizei, iar conţinutul celorlalte trei nici nu a fost descifrat”, a spus Platon. În timpul şedinţei, el şi avocaţii săi au mai încercat de câteva ori să insiste ca CD-urile să fie transmise expertizei. Însă de fiecare dată au fost refuzaţi. „CD-urile conţin dovezi ale falsificării cazului de către procurori. Pentru ei, aceasta înseamnă închisoare. Acolo este dovada directă a nevinovăţiei mele”, a declarat Platon. Însă şi după această declaraţie, judecătorii au refuzat să transmită CD-urile la expertiză.

 

[...]

 

Martori „alogici”

Şi Andrei Bahcivanji a înaintat o cerere ca la Curtea de Apel să fie audiaţi Ivan Uliţchi şi Denis Savcenco. El a menţionat că nu înţelege deloc, pentru ce este judecat, precizând că doar în proporţie de 18% cunoaşte materialele dosarului.

 

Instanţa a refuzat să-i audieze pe martorii lui Bahcivanji. „Faptul că nu au fost audiaţi martorii înseamnă încălcarea unui proces echidistant”, a spus în şoaptă avocatul lui Bahcivanji, întorcându-se către reporterul NM.

 

Instanţa a respins repetat şi cererea lui Platon privind audierea martorilor şi efectuarea expertizei. „Rog să fie inclusă în protocol observaţia la adresa preşedintelui intanţei. Judecătorul acţionează în interesele procurorilor, el a respins dovezile şi nu respectă egalitatea părţilor”, a subliniat Platon. Avocatul său, Bodnarenco, a cerut să fie audiaţi în instanţă martorii care au vorbit în instanţa primară, de la care a fost eliminat Platon, precum şi partenerii săi de afaceri din Ucraina.

 

[...]

 

 „Prima dată timp de un an”

Cea de-a doua parte a şedinţei s-a început aproape de ora cinci seara şi a durat aproape patru ore. În toată perioada aceasta, Veaceslav Platon a depus mărturii. Inculpatul a subliniat că este „prima dată timp de un an” când i s-a permis să vorbească.

 

El a comunicat că acţionari ai companiilor Moldasig, Asito şi Aliance Insurance Group au fost oameni de afaceri din străinătate, care i-au încredinţat să reprezinte interesele lor în Moldova. Potrivit afirmaţiilor sale, aceştia au decis să nu le spună colaboratorilor structura acţionarilor companiilor. „De aceea, dintr-o parte, putea părea că eu deţin aceste companii, însă nu a fost aşa. Eu am respectat întotdeauna interesele beneficiarilor reali”, a menţionat Platon. El a mai spus că în anul 2016, din cauza conflictului său cu Plahotniuc, parlamentul a adoptat o lege care „permite, în baza unor raţionamente subiective, acţionarilor să le fie sustrase acţiunile companiilor de asigurări”.

 

Beneficiarii au decis că din cauza acestui conflict, poate avea de suferit businessul lor şi l-au înlăturat pe Platon de la conducerea companiilor. „În acest moment, s-au descoperit furturi considerabile: în compania Asito Capital – de 3 milioane de euro, în Moldasig – de 3 milioane de dolari, iar în Aliance Insurance Group – o sumă pe care nu o cunosc”.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE NEWSMAKER.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn