Google+

Cine sunt liberal-democratii care au anuntat ca vor vota un premier democrat - Anticoruptie.md

Sapte deputati din fractiunea PLDM au anuntat luni, 11 ianuarie, ca vor vota pentru un premier democrat. Stefan Creanga, Nae-Simion Plesca, Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Gheorghe Mocanu, Aliona Gota si Mihaela Spatari au emis o declaratie comuna in care sustin ca "în acest moment crucial Republica Moldova are nevoie de stabilitate mai mult ca oricand". "Este o surpriza neplacuta ce s-a intamplat", a comentat Valeriu Strelet, care a preluat sefia PLDM dupa ce Vlad Filat a fost arestat.

 

Portalul Moldova Curata a realizat anterior profilurile mai multor deputati, printre care şi a patru liberal-democrati care au declarat ca sunt gata sa voteze un premier propus de PD. Va propunem sa cititi în continuare despre parcursul lor politic, ce averi au adunat, dar si ce pacate au. 

 

Ştefan Creanga

 

Liberal-democratul stefan Creanga a venit în Parlament dupa ce timp de aproape un an a ocupat functia de viceministru al Finantelor. Pana a ajunge la minister, politicianul a fost timp de patru ani director general al Agentiei Achizitii Publice. stefan Creanga a ajuns în acest post dupa ce, din 2006 pana în 2008, a fost jurist si consilierul directorului general al SA Ipteh, companie ce detine un imobil din centrul Chisinaului. În februarie 2014, stefan Creanga si-a anuntat demisia din functia de membru al Comisiei Electorale Centrale, iar peste o luna PLDM l-a desemnat sef al staff-ului electoral al formatiunii.

 

În aprilie 2008, reprezentantii PPCD îl acuzau în plenul Parlamentului pe Vladimir Filat ca ar fi procurat prin intermediul SA Ipteh un lot de automobile Dacia Logan ca sa-i rasplateasca pe cei care au aderat la PLDM. Autorii declaratiei au afirmat ca „pentru a nu atrage atentia organelor de control si a nu fi învinuiti de finantarea ilegala a numitei grupari (PLDM – n.r.), alte 12 unitati de transport au fost achizitionate prin intermediul persoanelor fizice, majoritatea carora sunt membri ai PLDM sau se afla în relatii de rudenie cu membrii gruparii”. Astfel, o Dacia Logan cu numarul de înmatriculare C MZ 502 i-ar fi revenit lui stefan Creanga.

 

„Nu este adevarat ca as fi fost platit. Am masinile mele, iar una dintre acestea este Dacia Logan cu numarul de înmatriculare C MZ 502”, a declarat liberal-democratul. În declaratia sa de venit, depusa la Comisia Electorala Centrala, politicianul a precizat ca acest autoturism, fabricat si cumparat în 2008, l-a costat 100.000 de lei.

 

Deputatul a notat ca detine si o Skoda Octavia fabricata în 2010. La fel, are în Chisinau un apartament de 78 de metri patrati si un demisol de 59 de metri patrati. Tot aici are o casa de 62 de metri patrati. stefan Creanga mai este proprietarul unei alte locuinte de 52 de metri patrati în satul Trebujeni, raionul Orhei. La capitolul loturi de pamant, stefan Creanga a precizat ca detine în Durlesti, Chisinau, 48 de ari (extravilan-gradina, loturi a cate 4,8 ari, potrivit declaratiei de venit – n.r.). Terenurile ar fi fost obtinute în 2010 si 2013, pe cand lucra la stat.

 

În acelasi document, parlamentarul a notat ca detine un depozit bancar de 1.000 de euro. Totodata, liberal-democratul a scris ca în 2012 si 2013 a avut un venit de 735.000 de lei la locul de munca de baza, adica la Agentia Achizitii Publice, iar apoi la Ministerul Finantelor. Potrivit declaratiei de venit, depusa pentru anul 2013 la Comisia Nationala de Integritate, deducem ca o parte din bani i-a castigat fiind presedintele consiliului ÎS Fintehinform (3.845 de lei) si membru al altor opt consilii: ÎS Universul (8.496 de lei), SA Franzeluta (24.450 de lei), ÎS Ingeocad (11.100 de lei), SA Moldtelecom (104.996 de lei), SA Air Moldova (23.400 de lei), ÎS Pensiunea Holercani (15.500 de lei), ÎS Calea Ferata (21.600 de lei), ÎS Posta Moldovei (21.600 de lei). „Odata ce am acceptat functia de deputat, am renuntat la statutul de membu în aceste consilii”, a spus parlamentarul. 

 

În campania electorala de anul trecut, stefan Creanga a fost suficient de darnic, oferind partidului 100.000 de lei din salariu si premii, potrivit rapoartelor financiare ale formatiunii. 

 

Gheorghe Mocanu

 

Originar din Molesti, Ialoveni, Gheorghe Mocanu a absolvit Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, dar a facut şi studii de masterat la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

 

Înca fiind student s-a lansat în afaceri în calitate de fondator al reprezentantei companiei ELECTRA în Moldova. Concomitent s-a manifestat destul de activ în functia de membru-fondator si presedinte al Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Romania, expert în cadrul Programului “Initiative Europene” al Fundatiei Soros-Moldova, membru al Consiliului National de Participare de pe langa Guvern etc. A devenit membru al PLDM chiar de la fondarea formatiunii si peste cateva luni a fost ales presedinte al Organizatiei de Tineret a partidului. La alegerile parlamentare din 28 iulie 2009 a figurat pe pozitia nr. 26 pe lista electorala a PLDM, însa nu a acces în Parlament. A facut-o însa mai tarziu, dupa alegerile din 28 noiembrie 2010, cand a avansat pe lista electorala cu şase pozitii. Gheorghe Mocanu a obtinut astfel primul mandat de deputat la varsta de 28 de ani.

 

La scrutinul din 30 noiembrie 2014 şi-a pastrat mandatul, figurand pe lista PLDM deja sub numarul 13. Este membru al Biroului Permanent al PLDM, membru al Comisiei parlamentare cultura, educatie, cercetare, tineret, sport si mass-media. 

 

În perioada 2010-2014 a propus personal sau împreuna cu alti colegi din Legislativ circa 30 de proiecte de legi, majoritatea fiind adoptate sau aflandu-se în stadiu de examinare. Cele mai multe au vizat diverse probleme sociale si economice ale tinerilor. ”Eu merg des în localitati, ma întalnesc cu tinerii şi pot sa va spun ca sunt multi tineri foarte buni, care investesc în ei, care se perfectioneaza continuu, care doresc sa faca ceva. În acelaşi timp, gandindu-ma des la cum va arata Moldova peste 10-20 de ani, sunt uneori îngrijorat pentru ca exista la fel de multi tineri care parca nu au un scop, parca nu au vise, nu au modele demne de urmat. Cred ca aici un rol important îi revine atat clasei politice, cat şi mass-media, sistemului educational, societatii civile. Este de datoria noastra sa prezentam modele demne de urmat tinerei generatii. Tinerii trebuie sa creada în cineva, în ceva pentru a putea sa aleaga în viata o directie corecta”, afirma Gheorghe Mocanu într-un interviu pentru portalul Tribuna. 

 

În ianuarie 2013, la prima sedinta a consiliului AIE, cand s-a discutat despre vanatoarea din Padurea Domneasca, soldata cu moartea unui om, Gheorghe Mocanu a pledat pentru demisia neconditionata a procurorului general Valeriu Zubco. “Este clar ca procurorul general trebuie sa-şi dea demisia pentru faptul ca a fost prezent la acea vanatoare care ştim ca a fost una ilegala, pentru ca Padurea Domneasca este o rezervatie ştiintifica”, a declarat deputatul, adaugand ca trezeste banuieli si faptul ca preşedintele Parlamentului, imediat dupa cele întamplate, i-a sugert procurorului general sa mearga în concediu.

 

Conform unei initiative legislative votate si de Gheorghe Mocanu, deputatii vor putea fi retinuti si arestati, cu exceptia cazurilor de infractiune flagranta, vor putea fi trimisi în instanta fara aprobarea Parlamentului si vor beneficia de imunitate doar în cazul declaratiilor politice. 
Judecand dupa declaratiile de venituri, proprietati si interese, Gheorghe Mocanu dispune de o singura sursa de venituri - salariul si indemnizatiile de deputat, care în anii 2012-2013 s-au cifrat cumulativ la 343.000 de lei. El mai arata ca detine 47 cote-parti în capitalul social în valoare de 2.538 lei al SRL "GV Sistem" din Chisinau, un birou administrativ cu suprafata de 27,7 metri patrati în Ialoveni, dar nu precizeaza ca ar avea venituri din aceste proprietati. Ca, de altfel, si din calitatea de fondator al AO “Asociatia pentru dezvoltare si informare comunitara” din Ialoveni. În campania electorala pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014 Gheorghe Mocanu a completat visteria partidului cu 80.000 de lei. 

 

Citeste articolul integral pe Anticoruptie.md. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn