Europalibera.org - Interviu cu fostul membru din partea Chisinaului in Comisia Unificata de Control.

Publicat:30.05.2019, 11:54

Presedintele Igor Dodon a anuntat ca vicepremierul rus Dmitri Kozak va vizita saptamana viitoare Chisinaul. Acesta a fost numit acum un an reprezentant special al presedintelui rus pe domeniul dezvoltarii relatiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Ar fi o vizita dupa 12 ani. Kozak este cunoscut la Chisinau pentru incercarea de a organiza, in 2003, o vizita a lui Vladimir Putin si semnarea unui memorandum pentru rezolvarea problemei transnistrene, care au esuat insa din cauza protestelor stradale si a presiunilor occidentale asupra fostului presedinte moldovean Vladimir Voronin. Venirea emisarului rus la Chisinau ar putea contribui la formarea unei majoritati parlamentare PSRM-PDM, crede analistul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control.

Europa Libera: Igor Dodon a avut o noua intrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si a anuntat ca saptamana viitoare la Chisinau este asteptat in vizita vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este reprezentantul presedintelui rus pentru relatiile comerciale si economice cu Republica Moldova. In ce scop ar putea sa vina dl Kozak la Chisinau?

Ion Leahu: „Mai multe luni in urma am discutat la subiectul respectiv. M-ati intrebat: „Cand va veni Kozak?” si v-am spus: „Kozak o sa vina atunci cand la Chisinau o sa fie o putere evident pro-rusa, care n-o sa-i trezeasca niciun fel de suspiciuni si n-o sa-i faca niciun fel de surprize”. Adica, el o sa vina aici ca si acasa la el.”

Europa Libera: Stati ca guvernare nu s-a ales, nu se stie cine va forma majoritatea, cine va fi in fruntea Executivului...

Ion Leahu: „Chiar sunteti atat de naiva? Odata ce Kozak este invitat aici, inseamna ca totul este de-acum pus la punct, palma este batuta...”

Europa Libera: Cine cu cine ar fi batut palma?

Ion Leahu: „Evident ca au batut palma aici dl Dodon cu dl Plahotniuc. Aceasta informatie a fost transmisa in cadrul intalniri cu dl Putin. Mai mult ca atat, el a primit, probabil, niste garantii ca o sa fie asa cum spune el si n-o sa fie altfel.”

Europa Libera: Adica?

Ion Leahu: „Eu nu stiu ce anume ar servi in cazul de fata in calitate de garantii, insa probabil ca nu numai cuvantul lui, probabil ca ceva mai mult.”

Europa Libera: Mai mult ce ar putea fi?

Ion Leahu: „Eu cred ca mai mult poate sa fie si un gest din partea lui Plahotniuc, prin care el a dat de inteles Moscovei ca el a inteles foarte bine situatia cu cele doua dosare penale. El le-a inteles, le-a acceptat, le-a aprobat si el garanteaza ca o sa se comporte anume asa cum spune dl Dodon. Putin nu spune nimic, el asculta ce ii spune si cum ii raporteaza dl Dodon. El i-a raportat: „Dl Putin, noi cu Plahotniuc am batut palma, noi suntem gata sa facem coalitie in Parlament, sa facem un Guvern, sa promovam interesele Federatiei Ruse in ceea ce tine de politica interna si externa. Ordonati!”.”

Europa Libera: Prin aceasta s-ar explica si tacerea PD-ului, inclusiv a dlui Plahotniuc, ca nu mai iese in fata opiniei publice sa spuna care le sunt intentiile pentru a debloca aceasta incertitudine politica instaurata dupa 24 februarie?

Ion Leahu: „Știti, tacerea este mai puternica decat cuvantul. Tacerea PD-istilor, practic de la alegeri incoace, ea demonstreaza un singur lucru – ei stiu ce vor si stiu ca au sa obtina ceea la ce spera. Și iaca, practic, faptul ca vine Dmitri Kozak asta demonstreaza ca s-a ajuns la aceea despre ce ei au vorbit.”

Europa Libera: Și atunci, dl Kozak ar putea sa aiba intrevederi la nivel de Executiv, ma refer la Guvernul in exercitiu, sau ar putea sa se intalneasca chiar si cu dl Plahotniuc?

Ion Leahu: „Eu cred ca, oficial, o sa se intalneasca numai cu dl Dodon. Plahotniuc inca nu este nimeni. El e numai liderul unui partid, parlamentar, insa totusi nu are nicio functie in Executiv, cu toate ca eu nu exclud ca ar putea sa aiba o intalnire neafisata, fara presa.”

Europa Libera: Dmitri Kozak stie foarte bine ca nu este agreat la Chisinau inca din momentul in care a venit cu planul care prevedea federalizarea Republicii Moldova. Aici are foarte multi oponenti care il critica. Credeti ca ar putea sa vina si cu ceva nou pentru reglementarea transnistreana?

Ion Leahu: „Tabara de oponenti nu este atat de mare pe cat am fi vrut noi. Poate cu exceptia grupului de deputati PAS si ai Platformei DA si cativa adepti ai lor n-o sa iasa nimeni cu lozinci gen „Kozak, go home!”.”

uropa Libera: „Kozak, pleaca acasa!”

Ion Leahu: „Da! Asta-i una. A doua – odata ce el vine, inseamna ca lui i s-a garantat ca numai ca o sa vina si o sa fie primit si n-o sa aiba niciun fel de impedimente sau unele situatii confuze, dar mai mult ca atat...”

Europa Libera: Predecesorul sau, dl Rogozin, a fost declarat persona non grata, a fost intors inapoi de pe aeroport.

Ion Leahu: „Era alta situatie, era situatia in care un partid destul de influent era dispus spre colaborare cu Uniunea Europeana, si nu cu Rusia, insa dupa aceea…”

Europa Libera: Va referiti tot la PD?

Ion Leahu: „Evident. Dupa aceea au urmat multe lucruri si in special a urmat informatia cu privire la intentarea a doua dosare penale vizavi de o persoana.”

CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPALIBERA.ORG