Google+

Perchezitii PCCOCS la mai multe firme din capitala, dar si la domiciliile administratorilor, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Trei persoane, retinute - FOTO si VIDEO

Perchezitii PCCOCS la mai multe firme din capitala, dar si la domiciliile administratorilor, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Trei persoane, retinute - FOTO si VIDEO
Embed:

Trei persoane au fost retinute astazi de procurororii PCCOSC intr-un dosar pentru evaziune fiscala si spalare fiscala in proportii deosebit de mari.

 

 

Potrivit procurorilor, astazi au avut loc perchezitii la mai multe firme din capitala, dar si la domiciliile  factorilor de decizie. Perchezitiile au avut  loc intr-un dosar pornit pentru evaziune fiscala si spalare de bani in proportii deosebit de mari.

 

Comunicatul emis de PCCOCS: 

 

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii, au desfăşurat astăzi 13 percheziţii la domiciliile, oficiile şi mijloacele de transport a factorilor de decizie ai mai multor SRL-uri, implicaţi într-o schemă de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

 

Astfel, în cadrul efectuării măsurilor speciale de investigaţii procurorii PCCOCS şi ofiţerii INI au stabilit că, factorii de decizie ai 5 societăţi comerciale, au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată şi impozitului pe venit în sumă de peste 3 milioane de lei.

 

În urma investigaţiilor efectuate pe caz s-a constatat că în fapt, în schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali ai acestor activităţi.I-a grupare (lichefiatori şi, posibil, legalizatori) sunt gestionarii celor 5 companii care au rolul inclusiv de companie „paravan”, iar a II-a grupare (beneficiari) sunt gestionarii SRL 7 SRL 8 şi altele.


Beneficiarii perfectează documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una din companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar.

 

Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridică de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziţie a mărfurilor în care sunt introduse date denaturate şi restituie totodată acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere. În unele cazuri lichefiatorii „livrează” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii au rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

În aşa mod, prin intermediul schemei respective are loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor şi impozitelor fiscale corespunzătoare.

Totodată, efectuând acţiuni în vederea stabilirii schemei de lucru a persoanelor implicate, stabilim că directorul SRL 1 a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un şir de acte de achiziţie, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziţie, nu se aflau în ţară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului.

 

În urma celor 13 percheziţii au fost ridicate mai multe înscrisuri de ciornă, contracte, acte de achiziţie şi facturi fiscale, 3 persoane fiind reţinute pentru 72 de ore.

 

Dacă vinovăţia actorilor implicaţi va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceştia riscă  pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani sau  amendă în mărime de la până la 267,500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice riscă lichidarea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn