Google+

Persoane cu dizabilitati psiho-sociale, jefuite de rude, cu acordul tacit al justitiei - Anticoruptie.md

Sute de persoane cu dizabilitati psiho-sociale au ramas fara case si bunuri dupa ce rudele le-au plasat in internate psihoneurologice si le-au vandut proprietatile, scrie anticoruptie.md

 

Acest lucru a fost posibil cu implicarea unor instanţe de judecată care le-au lipsit de capacitatea de exerciţiu, retrăgându-le dreptul de a lua decizii în mod independent. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat mai multe cazuri de acest fel şi au ajuns la concluzia că, de multe ori, oamenii nici nu au fost prezenţi la procesele de judecată unde le-a fost decisă soarta.

 

O lege, în vigoare până anul trecut, prevedea că o persoană cu dizabilităţi psiho-sociale putea fi lipsită de capacitatea de exerciţiu în baza unei decizii judecătoreşti. Fiind declarată incapabilă, persoana era privată de drepturi fundamentale - nu se putea căsători, nu putea vota sau semna acte etc., toate deciziile fiind luate în locul său de un tutore. Deşi legea prevede că tutorele trebuie să locuiască împreună cu cel căruia i-a ridicat capacitatea de exerciţiu prin judecată, majoritatea cer ca persoanele pe care le reprezintă să fie plasate într-o instituţie rezidenţială. Astfel, persoana cu dizabilităţi ajunge în grija statului, iar tutorele rămâne să îi gestioneze bunurile. În iunie curent a intrat în vigoare o modificare a Codului Civil, care nu mai permite retragerea capacităţii de exerciţiu. În acelaşi timp, tot mai multe persoane lipsite anterior de capacitatea juridică sunt repuse în drepturi. Teoretic, după această procedură ei pot reveni în comunitate. Problema cea mare este că majoritatea nu mai au unde să se întoarcă, deoarece în casele lor trăiesc acum alţi oameni.

 

A aflat întâmplător că o instanţă de judecată i-a retras capacitatea de exerciţiu


Liviu Goleac, beneficiarul Internatului Psihoneurologic de la Cocieri. Foto: CIJM

 

Liviu Goleac, un bărbat de 63 de ani din Chişinău, a aflat întâmplător că în 2009, o instanţă de judecată i-a retras capacitatea de exerciţiu la cererea rudelor sale. Tutore îi este fosta soţie, Galina Goleac. 

 

De şapte ani, bărbatul locuieşte la Internatul Psihoneurologic din Cocieri, în timp ce fosta sa soţie e în Canada. „Eu singur am scris cerere să mă aducă încoace pentru că nu mai puteam trăi acolo”, povesteşte el. A aflat că nu are putere de decizie de la un angajat al instituţiei, în momentul în care a încercat să obţină dreptul de a se muta cu traiul în comunitate.

 

Liviu Goleac este absolvent al Universităţii Tehnice. După absolvire a lucrat inginer la mai multe întreprinderi de stat şi private. Cu fosta soţie a divorţat în anul 1993, iar ceva mai târziu femeia a instituit tutela asupra lui.

 

„Omul este lucid, nu înţeleg cine şi cum l-a putut lipsi de capacitatea de exerciţiu”, spune Veronica Verlan, directoarea internatului.

 

Bărbatul are însă o explicaţie pentru cele întâmplate. El crede că rudele l-au lipsit de capacitatea de exerciţiu ca să nu poată pretinde la un apartament de 88,3 metri pătraţi, situat la Botanica, pe strada Decebal. Datele de la Cadastru arată că din 2011 apartamentul este scris pe numele Galinei Goleac, fosta soţie a lui Liviu. Bărbatul spune că în prezent acolo nu ar locui nimeni, după plecarea feciorului la muncă peste hotare.

 

„Scopul a fost ca eu să nu obţin niciun centimetru pătrat din acea locuinţă fără acordul ei”, povesteşte bărbatul.

 

El afirmă că în ultimii patru ani femeia nu l-a vizitat niciodată, deşi conform legii ar trebui să îi fie alături zi de zi. Tot din motivul că nu interacţiona cu tutorele, a avut perioade în care evada foarte des de la internat. „Voiam în concediu, dar fără permisiunea tutorelui nu puteam pleca. Dar cum să îi cer voie dacă ea e plecată în Canada şi nu vine să mă vadă?”, se întreabă bărbatul.

 

În momentul în care acesta a cerut să fie repus în drepturi, administraţia internatului a informat-o pe Galina Goleac. Ca răspuns, într-un demers trimis prin e-mail, femeia solicita insistent să îi fie refuzată examinarea cererii depuse privind excluderea diagnosticului, motivând că el este agresiv şi periculos pentru cei din jur.

 

I-am scris Galinei Goleac un mesaj pe aceeaşi adresă de mail de pe care ea a trimis, la sfârşitul lunii martie a acestui an, cererea în adresa administraţiei Internatului Psihoneurologic, în care i-am solicitat poziţia vizavi de situaţia fostului ei soţ, până la momentul publicării acestui articol nu am primit însă niciun răspuns.

 

Zaharia Glod, asistent social la Internatul Psihoneurologic din Cocieri, afirmă că, deşi legea s-a modificat şi în prezent nimeni nu mai poate fi lipsit de capacitate de exerciţiu, rudele mai încearcă să recurgă la astfel de gesturi, de multe ori cauza fiind interesul financiar.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn