Google+

Plahotniuc, despre declaratiile lui Dodon: "Solutionarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, in formatul 5+2, nu prin solutii identificate in afara acestui format"

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, reactioneaza la declaratiile facute de Igor Dodon la Moscova, acelea in care seful statului sustine ca PSRM a elaborat si a facut public un proiect de reintegrarea a Republicii Moldova pe principii de federalizare.

 

Comunicatul Partidului Socialistilor:

 

"In timpul negocierilor, părţile au convenit asupra activizării procesului de reglementare a diferendului transnistrean. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a remarcat curajul lui Igor Dodon, care a efectuat o vizită în Transnistria, la începutul acestui an, şi a manifestat respect faţă de oamenii care locuiesc pe malul stîng al Nistrului. El a declarat că prin acest gest „au fost create condiţii favorabile pentru începutul unor negocieri serioase şi constructive cu privire la reglementarea conflictului transnistrean”.

Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să-şi asume rolul de garant al negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană, care ar putea fi încheiate în cazul în care părţile vor reveni la soluţionarea problemei în cauză, făcînd acest lucru nu doar declarativ, ci şi prin fapte, ţinînd cont de interesele locuitorilor de pe acest teritoriu.

Partidul Socialiştilor din RM a păstrat un vector stabil cu privire la rezolvarea politică a problemei transnistrene. Încă în anul 2013, PSRM a elaborat şi a făcut public un proiect de reintegrarea a Republicii Moldova pe principii de federalizare. Susţinerea acestui proiect a fost menţionată în rezoluţiile ultimelor două congrese ale Partidului Socialiştilor din RM. În opinia noastră, la momentul actual aceasta este unica modalitate de soluţionare paşnică a problemei transnistrene şi de reintegrare a ţării. 

PSRM susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum-cadru de colaborare cu UEEA.

Preşedintele Moldovei a menţionat că în următoarele cîteva săptămîni este preconizat startul unor consultaţii menite să asigure semnarea unui astfel de acord în lunile imediat următoare.

„Un astfel de acord nu vine în contradicţie cu alte acorduri semnate de Moldova cu alţi parteneri, dar este primul pas spre o apropiere”, a specificat Igor Dodon. El a menţionat că i-a solicitat lui Vladimir Putin să examineze posibilitatea obţinerii de către Moldova a statutului de observator în Comisia Economică Euroasiatică a UEEA."

 

Reactia PD-ului: 

 

"PDM consideră că soluţionarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluţii identificate în afara acestui format. 

Referitor la subiectul federalizării ţării, idee promovată de socialişti şi preşedintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluţie care să contribuie la reîntregirea ţării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona şi duce pe o direcţie greşită şi periculoasă procesul de negociere.

PDM va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluţii în mod transparent. Nici cetăţenii, nici partenerii noştri de dialog în problema transnistreană, nici Constituţia ţării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale. PDM a susţinut şi va susţine în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova şi vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a ţării fără a fi prejudiciată integritatea ei."


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn