Grupurile LVMH si Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstructia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost stransi deja in „colecta nationala” initiata de Fondation du Patrimoine marti.

Publicat:16.04.2019, 11:38

Regiunea Ile-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenta, a anuntat BFMTV.

Fondation du Patrimoine, organizatie caritabila privata care lupta pentru salvardarea patrimoniului francez, a lansat marti o „colecta nationala”, un apel de strangere de fonduri, pentru refacerea catedralei. „Toata lumea ar trebui sa participe, dincolo de diviziuni”, a fost transmis.

Pana la momentul publicarii acestei stiri, site-ul fondation-patrimoine.org a anuntat ca au fost donati 6.438 de euro. Pagina web a fundatiei nu functioneaza in parametri din cauza numarului mare de accesari.

Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE si familia lui Bernard Arnault, om de afaceri si colectionar de arta care prezideaza conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro.

Miliardarul Francois-Henri Pinault, presedinte si CEO al grupului Kering, care detine brandurile Gucci si Yves Saint Laurent, si proprietar al clubului de fotbal Rennes, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstructie. Societatea de investitii a lui Pinault, Artemis, va acorda aceste fonduri.

Autoritatile au anuntat ca pompierii care au actionat pentru a stinge incendiul au reusit sa salveze structura constructiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv doua turnuri, dupa ce spirala si acoperisul s-au prabusit arse.

Echipele de urgenta au salvat si valoroase lucrari de arta si obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtata de Iisus inainte de crucificare, care era pastrata inauntrul catedralei. O mantie, pe care Ludovic al IX al Frantei ar fi purtat-o cand a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvata. A fost anuntat ca orga din catedrala se gaseste in stare buna.