Google+

Portret de primar - Cine e candidatul Partidului Socialist, Ion Ceban, pentru sefia capitalei - VIDEO

Portret de primar - Cine e candidatul Partidului Socialist, Ion Ceban, pentru sefia capitalei - VIDEO
Embed:

Ion Ceban a devenit deosebit de popular in ipostaza de tribun la protestele PCRM, formatiune care l-a promovat in cariera, dar si la cele organizate ulterior de PSRM, formatiunea spre care a migrat in 2012, urmandu-l pe Igor Dodon.

 

Este cunoscut pentru lupta înverşunată dusă împotriva liberalilor, care, după părerea lui, au „administrat prost” municipiul din 2007. Presa a relatat că în mai multe rânduri el a dat buzna în sala de şedinţe a primăriei cerând demisia diferitor şefi care ar acoperi afaceri ilegale. Aceste vizite erau uneori însoţite de altercaţii şi îmbrânceli.

 

Ion Ceban a terminat Matematica la Universitatea de Stat, după care a fost angajat la guvern, preşedinţie şi parlament. A fost timp de cinci luni ministru adjunct al educaţiei.

 

În 2008-2009 a fost şeful Secretariatului integrare europeană, o comisie creată pe lângă guvern. A ajuns deputat în septembrie 2011. Peste un an a părăsit formaţiunea comuniştilor, invocând divergenţe de idei.

 

Fostul consilier municipal Oleg Cernei a spus că Ceban ar fi părăsit tăbăra comuniştilor din cauza unor dosare penale în care ar fi figurat mama lui, Eugenia Ceban, fosta şefă a Direcţiei asistenţă socială din Chişinău. Ion Ceban a negat că ar fi fost şantajat cu dosare.

 

Jurnaliştii de investigaţie au relatat că familia Ceban, în ciuda faptului că ar duce-o modest potrivit declaraţiilor de venit, a fost donator important pentru PSRM la alegerile din 2014 şi 2016.

 

De când a părăsit tabăra comuniştilor, unii observatori au constatat că familia lui a început s-o ducă mai bine. Acesta deţine un apartament în mun. Chişinău de 230 mp, un teren intravilan în or. Durleşti şi au automobil Skoda Kodiaq, cumpărat anul trecut. Apartamentul i-a fost donat de mama sa, care a reuşit în ultimii ani, din salariul de la stat, să-şi construiască o casă la Tohatin.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn