Presedintele Igor Dodon nu va mai putea merge pe muntele Athos pentru a se ruga, dupa ce Biserica Ortodoxa Rusa a rupt relatiile cu Patriarhul de la Constantinopol. Acest fapt ii vizeaza si pe enoriasii moldoveni, intrucat Mitropolitia noastra se afla sub juristictia Patriarhiei de la Moscova.

Publicat:16.10.2018, 10:31

Dupa ruptura relatiilor cu Constantinopolul, enoriasii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea sa se roage in bisericile de pe Muntele Athos, un loc de pelerinaj pentru toti ortodocsii.

Nici credinciosii moldoveni nu vor putea sa mearge pe Athos, intrucat Biserica Ortodoxa din Moldova se afla sub juristictia Patriarhiei de la Moscova. 

In ultimii doi ani, presedintele Dodon a mers de mai multe ori pe muntele Athos. Seful statului spunea ca merge acolo ca sa se roage. A adus si mai multe icoane de acolo. De fiecare data s-a rugat si pentru pentru Moldova si bunastarea poporului moldav, sustine Dodon.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat ieri decizia, dupa ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii din Ucraina. 
 

Sinodul Bisericii Ruse s-a reunit luni la Minsk si a decis ca este imposibila mentinerea comuniunii euharistice cu Patriahia de la Constantinopol. Rusii au lansat acuzatii grave, vorbind despre încalcarea canoanelor bisericesti si recunoasterea unor episcopi si clerici asupra carora s-a aruncat anatema.

Biserica Rusa se refera la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene de catre Constantinopol, decizie care scoate practic ortodocsii din aceasta tara de sub controlul Moscovei.


Patriarhia ecumenica de la Constantinopol, cea mai înalta autoritate canonica din lumea ortodoxa, a anuntat ca recunoaste independenta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opozitiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum si din partea Kremlinului.

Patriarhia Moscovei, care a denuntat o ‘schisma’ si o ‘catastrofa’, a avertizat ca în urma acestei decizii ar putea aparea probleme în Ucraina, câtiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credinciosi sa fie gata sa-si apere bisericile si manastirile.

VEZI SI: Igor Dodon si-a filmat pas cu pas vacanta de pe muntele Athos, a montat un video si l-a publicat pe internet. Unele imagini, filmate cu drona - VIDEO


VEZI SI: Dodon, dus la rugaciune. Imbracati la indigo, presedintele, alaturi de cativa socialisti, pe muntele Athos - GALERIE FOTO

VEZI SI: Igor Dodon s-a dus din nou sa se roage. Seful statului se afla intr-o vacanta pe muntele Athos, alaturi de cativa socialisti - GALERIE FOTO/VIDEO

VEZI SI: A urcat pe tron, a ingenunchiat si s-a rugat la icoane. Imaginile de pe muntele Atos postate de Igor Dodon pe Facebook, care au starnit tot felul de reactii - GALERIE FOTO