Google+

Presedintele Dodon nu va mai putea sa se roage pentru Moldova, pe muntele Athos. Enoriasii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor mai putea sa mearga acolo, dupa ruptura cu Patriarhul de la Constantinopol

Presedintele Igor Dodon nu va mai putea merge pe muntele Athos pentru a se ruga, dupa ce Biserica Ortodoxa Rusa a rupt relatiile cu Patriarhul de la Constantinopol. Acest fapt ii vizeaza si pe enoriasii moldoveni, intrucat Mitropolitia noastra se afla sub juristictia Patriarhiei de la Moscova.

 

Dupa ruptura relatiilor cu Constantinopolul, enoriasii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea sa se roage in bisericile de pe Muntele Athos, un loc de pelerinaj pentru toti ortodocsii.

 

Nici credinciosii moldoveni nu vor putea sa mearge pe Athos, intrucat Biserica Ortodoxa din Moldova se afla sub juristictia Patriarhiei de la Moscova. 

 

In ultimii doi ani, presedintele Dodon a mers de mai multe ori pe muntele Athos. Seful statului spunea ca merge acolo ca sa se roage. A adus si mai multe icoane de acolo. De fiecare data s-a rugat si pentru pentru Moldova si bunastarea poporului moldav, sustine Dodon.

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat ieri decizia, după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut autocefalia Bisericii din Ucraina. 
 

Sinodul Bisericii Ruse s-a reunit luni la Minsk şi a decis că este imposibilă menţinerea comuniunii euharistice cu Patriahia de la Constantinopol. Ruşii au lansat acuzaţii grave, vorbind despre încălcarea canoanelor bisericeşti şi recunoaşterea unor episcopi şi clerici asupra cărora s-a aruncat anatema.

 

Biserica Rusă se referă la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Constantinopol, decizie care scoate practic ortodocşii din această ţară de sub controlul Moscovei.


Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă, a anunţat că recunoaşte independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opoziţiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum şi din partea Kremlinului.

 

Patriarhia Moscovei, care a denunţat o ‘schismă’ şi o ‘catastrofă’, a avertizat că în urma acestei decizii ar putea apărea probleme în Ucraina, câţiva clerici ai parohiilor loiale Moscovei i-au chemat pe credincioşi să fie gata să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

 

VEZI SI: Igor Dodon si-a filmat pas cu pas vacanta de pe muntele Athos, a montat un video si l-a publicat pe internet. Unele imagini, filmate cu drona - VIDEO

 


VEZI SI: Dodon, dus la rugaciune. Imbracati la indigo, presedintele, alaturi de cativa socialisti, pe muntele Athos - GALERIE FOTO

 

VEZI SI: Igor Dodon s-a dus din nou sa se roage. Seful statului se afla intr-o vacanta pe muntele Athos, alaturi de cativa socialisti - GALERIE FOTO/VIDEO

 

VEZI SI: A urcat pe tron, a ingenunchiat si s-a rugat la icoane. Imaginile de pe muntele Atos postate de Igor Dodon pe Facebook, care au starnit tot felul de reactii - GALERIE FOTO


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn