La exact un an de cand gunoiul din Chisinau a inceput sa fie dus la gunoistea de la Tantareni, cativa sateni impreuna cu un ales local, au iesit din nou la proteste. Oamenii se plang ca in perimetrul comunei situatia a ramas neschimbata. Mirosul este insuportabil, apa din fantani este poluata, iar mai nou deseurile dupa prelucrarea gunoiului ar fi varsate intr-un iaz, dar si pe campuri.

Publicat:17.07.2018, 09:54

”De maine nu mai veniti ca de altfel veti sta in traseu. La sef spuneti, azi e ultima data.”

Cu pancarde in maini cativa locuitori ai comunei Tantareni, Anenii Noi, au iesit pe drumul care duce spre gunoistea municipala. Acestia au atentionat soferii ca incepand de maine vor inchide traseul si vor bloca accesul la gunoiste.

Liuba ILOVAN, CONSILIER LOCAL: ”Masinile de maine nu mai au ce cauta in comuna Tantareni. A vrut primarita gunoi, s-a adus gunoi. Unii spun ca e pe viata si nu mai avem ce face.”

 Acestia mai sustin ca substanta formata in urma descompunerii deseurilor, numita levigat, ar curge pe campiile din apropiere.

Liuba ILOVAN, CONSILIER LOCAL: ”La poligonul exploatat de municipiul Chisinau au inceput sa curga in campii levigat. Practic asta este arma chimica, biologica care ne omoara. Asa arma este interzisa oricunde. Conducerea de sus ne omoara. 02:55 Asta e crima ecologica.”

 Mai mult ca atat apa din fantani nu este potabila, iar cea de la robinet are un miros intepator.

Gustati? Miroase groaznic, miroase a stricat. Alta apa nu avem. S-a vorbit ca vor pune filtre, dar nu se ia nimic masuri. Au si viermi.”


Maidanezii misuna si ei in zona gunoistei, iar oamenilor le este frica sa mai iasa in campuri.

”Doua zile in urma 4-5 si-au facut vant la bicicleta.”

Cei adunati spun ca satenilor le este frica sa iasa in strada pentru asi spune in glas nemultumirea pentru ca ar fi amenintati.

Liuba ILOVAN, CONSILIER LOCAL NEAFILIAT: ”Este frica cand au fost abuzurile acestea de putere si la direct au amenintat, ca daca ies la protest vor avea probleme.

In vara lui 2017, cand alesii locali din Tantareni au votat un nou contract cu  municipalitatea, comunei i s-a promis bani pentru modernizare. Localnicii spun insa nu a au vazut nici o schimbare spre bine in localitatea lor.

”Ne-a promis ca se va repara drumul, nimic. Ne-a promis ca vor schimba statia de epurare a apei.”

”Noi nu stim cum se impart banii. 6 milioane au venit, nu se vede nimic. In consiliu ne certam.”

Maine satenii ameninta ca vor inchide drumul care duce spre gunoistea municipala. Primarul comunei din Tantareni a refuzat sa ne vorbeasca, iar purtatorul de cuvant la Primariei Chisinau ne-a comunicat ca o parte din cei 40 de milioane de lei, promisi de Consiliul Municipal Chisinau, pentru comuna Tantareni, au fost deja alocati. Acesta insa nu a putut sa ne spuna despre ce suma este vorba si in ce scopuri a fost cheltuita.