Google+

Relatiile politice din familiile ministrilor „tehnocrati” - ZdG.md

Fiul noului ministru al Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului este membru al Partidului Comunistilor din R. Moldova. El este prieten si cumatru cu vicepresedintele Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sarbu. Tudor Ulianovschi, proaspatul ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, este fiul judecatorului Xenofon Ulianovschi, cel care a indeplinit timp de opt ani functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Chisinau. Verisoara noului ministru, Irina Ulianovschi, este o apropiata a presedintelui PDM, Vladimir Plahotniuc. In decembrie 2017, aceasta si-a deschis un salon de frumusete la cativa pasi de Hotelul Nobil, care apartine politicianului, iar la inaugurare a participat chiar sora acestuia, Tatiana Plahotniuc, scrie ZdG.md.

 

Am optat pentru întărirea caracterului tehnocrat şi profesional al echipei de guvernare… Vom începe anul nou cu un guvern aproape integral tehnocrat, format din profesionişti”, spunea Vladimir Plahotniuc, pe 19 decembrie 2017, atunci când a anunţat remanierea Guvernului şi înlocuirea a cinci miniştri. Deşi „tehnocraţi” pe hârtie, o parte dintre noii miniştri au legături, directe sau indirecte, cu reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova (PDM).

 

„Tânărul comunist Augustin Volconovici”

Liviu Volconovici, noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ocupa, din ianuarie 2017, funcţia de rector al Universităţii Agrare de Stat din R. Moldova. [...]

Acesta a evitat să spună dacă a vorbit sau nu cu Vladimir Plahotniuc înainte de a accepta funcţia, plecând din faţa camerei fără a oferi un răspuns.

 

Ajuns la minister, Liviu Volconovici va colabora cu fiul său, Augustin Volconovici, care este consultant principal în cadrul Direcţiei Politici de Dezvoltare Regională din cadrul instituţiei, funcţie în care a fost avansat în octombrie 2017, după ce, iniţial, era specialist principal în cadrul Direcţiei.

Augustin Volconovici este, conform informaţiilor publice, şi secretarul general al organizaţiei primare de partid nr. 42 a Partidului Comuniştilor din R. Moldova. „În fruntea organizaţiei primare de partid nr. 42 se află tânărul comunist Augustin Volconovici. Această circumscripţie electorală este una dintre cele destul de complicate.

 

Alegătorul de aici, potrivit spuselor secretarului, este unul agresiv pro-român, ceea ce influenţează foarte mult atât activitatea de partid, cât şi rezultatele alegerilor”, scria, cu referire la fiul proaspătului ministru, ziarul „Comunistul”, în decembrie 2015. În 2011, Augustin Volconovici a fost pe locul 51 în lista electorală a PCRM pentru alegerile locale din mun. Chişinău, cap de listă fiind actualul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon. În noiembrie 2017, acesta a fost ales pentru un nou mandat în fruntea organizaţiei teritoriale a PCRM, la o adunare la care a participat şi Vladimir Voronin, preşedintele PCRM.

 

Fiul ministrului, cumătru cu un vicepreşedinte al PDM

Deşi legea îl obligă să declare, pe lângă avere, şi interesele pe care le are, inclusiv cele politice, Augustin Volconovici nu face referire în declaraţiile sale, depuse în 2016, la faptul că deţine o funcţie de conducere în PCRM.

 

În schimb, acesta menţionează că, împreună cu soţia, sunt posesorii a două automobile de lux: un Suzuki SX4, fabricat în 2014 şi cumpărat în 2015 cu 12,3 mii de euro, şi o Skoda Octavia, fabricată şi achiziţionată în leasing în 2017, care ar avea o valoare de 14,6 mii de euro. Fiul ministrului declară şi un apartament de 30 m.p., achiziţionat în 2014.

Pe reţelele de socializare, Nadejda Volconovici, soţia lui Augustin Volconovici şi nora ministrului, îşi etalează relaţiile personale pe care le are cu Ina Sârbu, soţia deputatului şi vicepreşedintelui PDM, Sergiu Sârbu. Cele două apar în imagini comune, însoţite şi de soţia lui Valentin Vizant, naşa familiei Sârbu. ZdG a stabilit că familiile Sârbu şi Volconovici sunt în relaţii de cumetrism. Şi deputatul, dar şi fiul ministrului precizează însă că relaţia dintre cei doi nu ar avea vreo legătură cu numirea lui Liviu Volconovici în fotoliul de la Guvern.

 

„Nu are nicio legătură relaţia mea cu Sergiu şi numirea tatălui meu în funcţia de ministru. Eu mă cunosc cu Sergiu Sârbu de foarte mulţi ani, suntem prieteni, dar relaţia noastră nu a influenţat absolut deloc numirea tatălui meu în funcţie”, susţine Augustin Volconovici. Despre faptul că este membru de partid, fiul ministrului a evitat să discute. „De politică nu atingem…, despre apartenenţa politică nu discutăm. Funcţionarul public nu are dreptul să discute despre politică la locul de muncă.

 

Funcţionarul are dreptul să fie membru de partid. Eu nu mai ţin minte ce am declarat şi ce nu în declaraţia de avere şi interese. Partidul nu e avere…”, precizează funcţionarul. Augustin Volconovici mai spune că, deşi va activa în instituţia condusă de tatăl său, nu vor fi conflicte de interese. „Nu pot fi conflicte de interese. Nu suntem în subordine directă. Eu am şef de direcţie, este secretarul de stat, după care este ministrul. Sunt câteva trepte până acolo. În plus, eu lucrez de câţiva ani la minister”, a conchis Augustin Volconovici.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn