Producatorii de struguri in acest an sunt bucurosi dar si tristi in acelasi timp. Roada este multa, insa strugurii au avut de suferit din cauza ploilor, iar acum si pretul lor este mai mic comparativ cu anul trecut. Anul acesta s-a inregistrat si cea mai timpurie recolta de struguri din ultimii 40 de ani.

Publicat:25.08.2018, 14:10


Gheorghe Frant cultiva vita de vie din 2009, si spune ca dupa ce va strange va taia platantia. In acest an fermierul ar trebui sa se bucure de roada multa, insa aceasta a fost afectata de boli, iar pretul a scazut. 

Gheorghe FRANT, FERMIER: “Grindina o fost foarte multa si ploile si s-a stricat foarte mult pe vie. Preturile sunt foarte mici. E multa poama si nu ai cui o vinde.”

 Agricultorii spun ca nu raman cu nimic. In anii precedenti era mai putina roada, iar pretul era mai mare si reuseau sa obtina si un profit. Anul acesta abia de isi acopera cheltuielile. Acest barbat a venit din Ceadar-Lunga la Chisinau pentru a vinde struguri.

Gheorghe VELICSAR, FERMIER: “Strugurii in acest an au au avut de suferit serios. Chiar inainte de ai strange au inceput ploi serioase. Aici au ajuns doar 30 de procente din struguri restul au mers la vinarie.”  

Ministerul Agriculturii a anuntat ca productia de struguri anul acesta va fi mai mare cu 15 procente comparativ cu media ultimilor opt ani. Responsabilii spun insa, ca sunt doar niste estimari, cifrele exacte le vor sti aproximativ peste o luna. 

Liliana DASCALIUC, MINISTERUL AGRICULTURII: “La inceputul campaniei de recoltare 2018 au estimat cca 680 de mii de struguri, asta merge vorba despre productia globala intra si toate gospodariile oamenilor, gradinile de pe langa casa.“ 

 Totodata Ministerul Agriculturii anunta ca productivitatea soiurilor tehnice rosii va fi in crestere cu 15 l suta in timp ce in cazul soiurilor albe nu se prevad cresteri.