Romania a blocat planurile adoptarii de catre ministrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, au declarat diplomati europeni pentru RFE/RL (Radio Europa Libera/Radio Libertatea), scrie hotnews.ro.

Publicat:07.12.2018, 06:07

Concluziile, care trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul Afaceri Externe, urmau sa fie adoptate de ministrii europeni fara alte discutii în cadrul unei reuniuni la Bruxelles pe 10 decembrie, citeaz] Agerpres, scrie hotnews.ro.

 Însa, surse diplomatice sub rezerva anonimatului au declarat pentru RFE/RL ca România, sprijinita de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text sa fie votat la reuniunea din 10 decembrie. Potrivit acelorasi surse, România ar fi luat aceasta decizie la începutul acestei saptamâni atunci când diplomatii UE s-au întâlnit pentru a discuta acest document.

 

Sursele citate au afirmat ca Bucurestiul si-a exprimat 'foarte clar' opozitia fata de acest text si ca la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agenda.

Proiectul de text, consultat de RFE/RL, prevede ca 'angajamentul fata de principiile democratice, statul de drept si respectarea drepturilor omului se afla la baza' Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Însa, evenimentele din Republica Moldova începând din februarie, 'inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primaria Chisinaului', au 'provocat îngrijorari semnificative' cu privire la angajamentul acestei tari.

 

Potrivit documentului, ministrii de externe ai UE se asteapta ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova 'sa se desfasoare conform standardelor internationale, respectând principiile democratice si asigurând un proces credibil, transparent si cuprinzator'.

 

Proiectul de text exprima, de asemenea, îngrijorarea cu privire la 'numarul tot mai mare de cazuri raportate care implica presiuni si intimidari' în Republica Moldova. Declaratia mai cere autoritatilor din Republica Moldova sa asigure tuturor candidatilor accesul la mass-media si sanse egale de a participa la alegeri.

 

De asemenea, proiectul de text cere Chisinaului sa asigure existenta 'unui numar corespunzator de sectii de votare' atât în tara, cât si în strainatate.

 

Concluziile urmau sa fie adoptate dupa ce Comisia Europeana a decis sa reduca ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu aproximativ 22,7 milioane de dolari pe an atât pentru 2017, cât si pentru 2018, pe fondul îngrijorarilor legate de statul de drept si încalcarea normelor democratice.


Comisia a suspendat de asemenea un program de asistenta macrofinanciara de 113 milioane de dolari pentru Republica Moldova pâna la o decizie ulterioara.

Pe Instagram-ul Pro TV Chisinagasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova, dar si din lume!  

Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.