Scandal in sistemul medical. Pediatrul Mihai Stratulat sustine ca medicii de la doua spitale din capitala pun diagnostice exagerate copiilor si ii tin internati, desi nu ar fi nevoie. Asta pentru ca institutiile sa primeasca mai multi bani. Directorii spitalelor neaga acuzatiile. Problema a fost discutata la Guvern, Ministerul Sanatatii anunta ca va face controale, iar CNA a pornit o ancheta.

Publicat:11.07.2018, 17:03

Intr-un mesaj publicat pe o retea de socializare, medicul pediatru, Mihai Stratulat, a scris despre incalcarile, care s-ar fi produs la doua spitale din capitala: Spitalul Clinic Municipal nr. 1 de Copii de pe strada Serghei Lazo si Spitalul nr. 1 din sectorul Botanica.

„Acolo nu se face medicina. Cu orice te-ai adresa, diagnoza finala este pneumonie pe dreapta”, a scris Mihai Stratulat. Motivul ar fi profitul, pe care l-ar avea administratia institutiilor medicale, explica medicul. Mai exact, in functie de diagnostic, CNAM transfera spitalelor o anumita suma de bani. Sunt niste aberatii, a declarat Directorul Spitalului nr 1.

Totodata, Mihai Stratulat sustine ca pentru un profit mai mare, administratia spitalelor ar insista sa interneze copiii, chiar si in cazurile cand nu este nevoie. Intr-un comunicat, conducerea celui de-al doilea spital vizat a anuntat ca nu comenteaza situatia.

„Ne abtinem sa reactionam la postarile personale pe retelele de socializare. Mai mult, vom evita polemicile domnului Mihai Stratulat, un reprezentant al unei clinici private. Afirmatiile sale avand o tenta de marketing neloial, urmarind reducerea increderii pacientilor in sistemul medical de stat”, au scris responsabilii intr-un comunicat de presa. In urma declaratiilor lui Stratulat, Pavel Filip a cerut la sedinta de guvern de astazi ca aceste informatii sa fie verificate.

Prin urmare, Centrul National Anticoruptie a pornit o ancheta pe marginea acestui caz. Iar Ministrul Sanatatii, Svetlana Cebotari, sustine ca a fost creata o comisie speciala, care va face controale in institutiile medicale vizate.

In martie, un alt medic a facut dezvaluiri despre situatia de la Spitalul Nr. 1 din sectorul Botanica, spunand ca acolo s-ar fi cerut bani de la pacienti pentru mobilier si jaluzele si ca inaugurarile de sectii ar fi fost facute doar de ochii lumii. Conducerea spitalului a dezmintit atunci acuzatiile.