Se plang ca afacerile li se duc de rapa. Zeci de comercianti au iesit astazi in strada, suparati ca guvernantii nu le permit sa mai activeze in baza de patenta. Astfel, vanzatorii ar fi obligati sa isi deschida intreprinderi individuale, lucru care i-ar duce la sapa de lemn, spun ei. De cealalta parte, ministerul economiei spune ca astfel vrea sa asigure conditii fiscale egale pentru toti.

Publicat:13.07.2016, 12:37


De la 1 ianuarie 2017 ar urma sa intre in vigoare o prevedere care ar exclude comertul in baza patentei. Acest lucru i-a adus din nou in strada pe vanzatori.

"Intreprinderea individuala se diferentieaza de patenta, adica o sa fim nevoiti sa avem un aparat de casa, sa ducem contabilitatea, facturi, sa batem cecul cad facem orice vanzare."

“Anularea asta, ori va trebui toti sa ne deschidem intreprinderi individuale, ceea ce va duce la cheltuieli, nici acum deja nu le putem acoperi.”

Sergiu Popa este din Causeni si ultimii 8 ani i-a petrecut la tejghea. Vinde marfuri de uz casnic. Anularea patentei ar insemna  faliment sigur, se plange el.

Sergiu POPA, COMERCIANT "Avem acolo 3-4 metri parat de lucru si cu casa de lucrat? In magazine mari se poate, dar cum lucram noi imposibil.

Oamenii mai spun ca micile afaceri pe care le administreaza sunt practic unica sursa de venit pentru ei. 

"Daca inchide ce sa fac? O sa ma duc in Romania, Italia sa sterg in Romania, sau in Rusia la pus ...Jos mana de pe patenda."

Cetatenii si patentarii din orasul Stefan Voda vor recurge la masuri si mai drastice.

“Micul Bussines e coloana vertebrala a economiei si ea trebuie sustinuta si stimulata. ”

Eugen ROSCOVAN, PRESEDINTE ASOCIATIA MICULUI BUSSINES “Recent comisia parlamentara a aprobat anularea interdectiei de a face micul comert in baza patentei de intreprinzator si sa fie aceasta anulare efectuata la prima lectura, dar exista o conditie -  ca guvernul sa dea aviz pozitiv la aceasta initiativa.”

In fata zecilor de protestatari, ministrul economiei, Octavian Calmic, i-a chemat la discutii pe reprezentantii acestora. Discutiile insa nu au fost productive, spun manifestantii. 

“Nu vom ceda.”

Intr-un comunicat de presa plasat pe ministerul Economiei, Calmic a promis sa prezinte avizul privind prelungirea comertului in baza patentei unui grup de parlamentari, urmand ca acestia sa ia decizia finala. Conform datelor de la fisc, in 2015, in bugetul de stat, de la eliberarea sau prelungirea patentei au fost acumulate circa 39 milioane de lei.