Google+

Sechestru pe una dintre cele mai mari fabrici de inghetata din Moldova: nu mai poate achita creditele luate in valuta de la banci - VIDEO

Sechestru pe una dintre cele mai mari fabrici de inghetata din Moldova: nu mai poate achita creditele luate in valuta de la banci - VIDEO
Embed:

Deprecierea monedei nationale loveste dur in economie. O fabrica de inghetata din tara anunta ca a intrat in proces de restructurare a datoriilor, pentru ca nu mai poate achita creditele luate in valuta de la banci. Desi compania are profit, raportat la fluctuatiile cursului valutar, fabrica nu reuseste sa-si plateasca datoriile.

 

Vasile DRANGOI, DIRECTOR COMPANIE: ”Noi luam niste masuri de urgenta pt a salva situatia companiei Drancor. Pentru a mentine muncitorii, pentru a functiona. Nu este in insolvabilitate, nu e problema.”

 

Cu toate acestea, spune directorul firmei, compania nu mai poate achita creditele luate in valuta acum 3 ani, in valoare de peste 1 milion si jumatate de euro, pentru utilaj, intrucat de atunci leul s-a depreciat cu aproape 60 la suta fata de moneda europeana.

 

Vasile DRANGOI, DIRECTOR COMPANIE: ”15, 40- 15,90, astazi avem 22-23 ajungem. Diferenmta e mare noi nu putem pune la produsele noastre 200 de procente adaos. Nu se vor vinde.”

 

Pentru ca nu si-a putut plati la timp ratele la banca, firma a fost data in judecata de institutia financiara, asa ca a fost nevoita sa initieze procesul de restructurare accelerata. Cu alte cuvinte, compania urmeaza  sa-si plateasca datoriile in transe mai mici, respectiv intr-o perioada mai lunga. Potrivit legii cu privire la insolvabilitate, intre timp, intreprinderea va trebui sa implementeze un plan complex de masuri pentru a-si restabili activitatea. In caz contrar, ar putea intra in faliment.

 

Vasile DRANGOI, DIRECTOR COMPANIE: ”Restructurarea aceasta ajuta compania ii da o perioada de gratie 3 ani de zile. 3 ani noi avem posibilitatea de a reorgabniza situatia. Un grafic mai lejer, dar datoriile oricum le platesti.”

 

Toate activele companiei sunt acum puse sub sechestru. Fabrica a fost fondata in 1996, iar pe langa inghetata, mai produce si produse de patiserie si cofetarie. In 2013, compania a cumparat utilaj italian pentru producerea inghetatei in valoare totala de 900 de mii de euro.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn