Google+

Sectorul bancar, vulnerabil la capitolul spalarea banilor si finantarea terorismului - Bizlaw.md

Sistemul bancar din tara noastra este caracterizat de ”un nivel mediu-inalt de vulnerabilitate” la capitolul spalarea banilor si finantarea terorismului. La aceasta concluzie au ajuns autorii Raportului de evaluare nationala a riscurilor in domeniul spalarii banilor si finantarii terorismului, scrie bizlaw.md

 

Potrivit acestora, in procesul de evaluare a riscurilor s-a constatat ca unele produse oferite de banci au fost utilizate abuziv de catre clienţi şi au un grad de risc relativ inalt de spalare a banilor si finantare a terorismului.

 

Astfel, produsele/serviciile expuse intr-o masura ridicata riscului de spalare a banilor si finantare a terorismului identificate in cadrul analizei riscurilor sunt:


platile prin intermediul conturilor curente ale persoanelor juridice si fizice;


eliberarea creditelor persoanelor juridice;


tranzactiile internationale in/din Republica Moldova asociate persoanelor juridice;


tranzactiile prin intermediul serviciilor de electronic banking;


operatiunile de schimb valutar asociate persoanelor juridice si tranzactiile efectuate in/din ”bancile” din regiunea transnistreana.

 

Aceste riscuri se datoreaza, in mare parte, faptului ca functia de conformitate in banci nu este la un nivel adecvat de dezvoltat, necesitand un sir de masuri pentru a imbunatati practica angajatilor din subdiviziunile specializate si auditul intern.

 

De asemenea, bancile nu aloca resurse suficiente pentru a asigura activitatea subdiviziunilor specializate de conformitate in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finanţarii terorismului.

 


CITESTE MAI DEPARTE PE BIZLAW.MD


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn