Google+

Stop Telefon la Volan - niciun mesaj nu e mai important decat viata! - VIDEO

De cate ori te gandesti la sanatatea si viata ta, a celor apropiati ori a altor participanti la trafic atunci cand utilizezi telefonul in timp ce conduci?

 

Unite, parte a familiei Moldtelecom te indeamna sa zici ”Stop telefon la volan – niciun mesaj nu e mai important decat viata!”. Oricare ar fi motivul pentru care folosesti telefonul la volan, acest fapt poate cauza situatii cu risc sporit in trafic care pot solda cu accidente grave, cu decese sau raniti. 

 

Dan Mitriuc, Director General Moldtelecom: "Luând în considerare faptul că abonaţi Unite la serviciile de telefonie mobilă voce sunt în proporţie de peste 80% utilizatori de smartphone-uri, considerăm că este inclusiv responsabilitatea noastră să atragem atenţia asupra riscurilor crescânde în trafic, cauzate de utilizarea telefonului la volan. Înţelegem natura dependenţei noastre de telefon, necesitatea de a fi în aceleaşi ritm alert cu tot ce se petrece în jur, dar credem că la volan nu este loc de compromis. Noi spunem STOP telefon la volan! Spune şi tu!"

 

Într-o societate înalt tehnologizată, motivele utilizării telefonului sunt cele mai diverse, iar emoţiile rezultate sunt de cele mai dese ori pozitive. Luând în considerare majorarea numărului de accidente, e lesne de estimat că şoferul se gândeşte mai puţin la riscuri şi mai mult la plăcerea utilizării dispozitivului.  

 

În acest sens, cifrele sunt mai mult decât sugestive. La nivel mondial, circa 1,2 milioane de oameni mor în accidente rutiere în fiecare an, în medie câte 3287 de decese pe zi. 28% din accidente sunt cauzate de utilizarea telefonului la volan. 1 din 3 persoane vorbeşte sau scrie mesaje la volan, iar 1 din 5 navighează pe Internet. 

 

În Moldova, conform datelor INP, în 2017 au fost întocmite 1006 procese verbale pentru utilizarea telefonului la volan, au fost aplicate amenzi în suma de 603 600 lei şi înregistrate 47 de accidente, soldate cu soldate cu 11 morţi şi 45 răniţi.

 

Şoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan sunt expuşi de 2,2 ori mai mult la riscul de a produce un accident, iar cei care formează un număr de telefon se expun de 12,2 ori mai mult. 

 

Doar 3 secunde de neatenţie duc la producerea unui accident. Expedierea sau citirea unui text determină şoferul să îşi sustragă atenţia de la condus timp de 5 secunde. Acest lucru ar însemna că, la viteza de 90 km/h, traversezi suprafaţa unui teren de fotbal cu ochii închişi. 

 

Şansa de a produce un accident în timpul scrierii mesajelor pe telefon este de 6 ori mai mare decât în timpul conducerii sub influenţa alcoolului. Scrierea mesajelor creşte de 23 de ori şansa producerii unui accident din vina altui şofer. Nici utilizarea dispozitivelor ”hands-free” nu este mai sigură. Timp de 27 de secunde după folosirea acestor dispozitive, şoferul rămâne sustras de la conducerea automobilului.

 

Teama de a pierde vreo informaţie este considerată unul dintre motivele principale din cauza căruia este dificil de a opune rezistenţă utilizării telefonului la volan. Este vorba despre anxietatea provocată de sentimentul că se poate întâmpla ceva interesant, eveniment la care ai fi parte dacă ai interacţiona pe social media.

 

 

Un alt motiv pentru care e atât de greu să stai departe de telefon la volan este dependenţa de smartphone-uri. Creierul nostru răspunde instinctiv la alertele pe care le transmit telefoanele noastre, fapt care complică rezistenţa la utilizarea telefonului la volan.

 

Un mesaj, un e-mail sau o actualizare social media pe telefoanele inteligente are ca rezultat o creştere a dopaminei în creier, care transmite sentimentul de excitare, conducând astfel la compulsia de a verifica telefonul. Experţii compară plăcerea utilizării unui smartphone cu cea pe care o trăim în timpul consumului de alimente sau băuturi, sexului.

 

De fiecare dată când o persoană foloseşte telefonul la volan şi nu se întâmplă nimic, acest fapt îi fixează ideea că poate face mai multe lucruri concomitent în siguranţă şi îl stimulează se repete aceasta acţiune din nou. 

 

Devino şi tu parte a acestei campanii sociale şi spune ”Stop telefon la volan!”

 

Campanie de responsabilitate socială – Unite, parte a familiei Moldtelecom.

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn