Google+

Stratfor: Moldova va ramane blocata intre Rusia si Occident in 2016 - ADEVARUL

Scandalurile de coruptie din Moldova vor crea un mai mare sprijin pentru partidele proruse in randul populatiei, insa paralizia in sistemul politic din Moldova va mentine Chisinaul blocat in problema asocierii strategice cu Occidentul sau cu Rusia, noteaza Adevarul.ro.

 

Totodat, disputa dintre Rusia şi Occident pe marginea Ucrainei va persista în anul 2016, an în care Kremlinul se va concentra mai degrabă pe problemele economice, se arată într-o analiză realizată de Stratfor. Disputa dintre Rusia şi Occident a avut un rol esenţial în modelarea sistemului geopolitc global în ultimii doi ani. Stratfor se aşteaptă ca această dispută să rămână actuală şi în anul 2016, cu toate că nivelul conflictului şi a potenţialului de cooperare va fluctua în funcţie de problemă. Războiul în estul Ucrainei va fi pe cale să se trasforme într-un conflict îngheţat pe termen lung, cu mai puţine acţiuni militare decât în anul 2015, însă cu ciocniri periodice între forţele armate ucrainene şi separatiste susţinuţe de Rusia. Protocolul de la Minsk va servi în continuare drept coloană vertebrală pentru negocierile diplomatice. Cu toate acestea, Rusia şi separatiştii au o interpretare diferită a componentelor politice ale protocolului, aceste diferenţe de abordare vor împiedica soluţionarea politică şi militară a conflictului în 2016.

 

Moldova, Ţările Balitice şi Georgia

 

Scandalul legat de învestirea guvernului de la Chişinău va crea un mai mare sprijin pentru partidele proruse în rândul populaţiei, însă paralizia în sistemul politic din Moldova va menţine Chişinăul blocat în problema asocierii strategice cu Occidentul sau Rusia. Ţările Baltice fac în continuare paşi spre diversificarea resurselor energetice şi ieşirea de sub dependenţa de Rusia în acest an, din moment ce tot mai multe conexiuni energetice se stabilesc între aceste state şi Polonia. Aceste state vor progresa în domeniul securităţii regionale. Cu toate acestea, o prezenţă militară a NATO sau a SUA permanentă nu se va materializa în 2016. Georgia va primi un sprijin mai mare în domeniul securităţii din partea Occidentului, fiind vorba de exerciţii militare şi consolidarea centrului de formare NATO din ţară, dar aderarea efectivă la NATO nu se va realiza. Georgia îşi va creşte legăturile economice cu Rusia în energie şi comerţ, chiar dacă Tbilisi rămâne orientat strategic spre Occident.

 

Articolul integral pe: ADEVARUL.RO


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn