Google+

Sturza: Domnilor Candu si Filip, lasati PR-ul de doi bani, prindeti in piuneze la intrarea in birou scrisoarea guvernului roman si la treaba

Fostul ministru Ion Sturza vine cu un mesaj catre premierul Pavel Filip si presedintele Parlamentului Andrian Candu. Nu va stresati. Domnilor Candu si Filip, lasati PR-ul de doi bani, prindeti in piuneze la intrarea in birou scrisoarea guvernului roman si la treaba, a notat Sturza pe pagina sa de socializare.Mesajul pe care l-a postat Ion Sturza pe pagina sa de Facebook:

 

"Vin românii…

pentru prima dată din 1812, România ca stat îşi asumă responsabilitatea direct şi expres de teritoriul dintre Prut si Nistru – Republica Moldova. Nu popă şi jandarm la sat, nu şcoli pentru agricultori, nu poduri de flori, cărţi şi meşteşuguri populare… Modernizare, reforme, lupta cu corupţia, securitate, societate civilă, drepturile omului!

Nimic geopolitic! Un fel de impunere la pace pentru oligarhia de la Chişinău. Un fel de administrare externă sub înaltul patronat al americanilor. Eu unul salut acest demers extrem de curajos al guvernului Cioloş. Voi urmări atent implementarea. Să nu ne stresăm. Toate aceste condiţii sunt în interesul cetăţenilor Republicii Moldova.

Domnilor Candu şi Filip,lăsaţi PR-ul de doi bani, prindeţi în piuneze la intrarea în birou scrisoarea guvernului român şi la treabă! Suntem cu ochii pe voi!

Lista integrala a reformelor cerute de Guvernul român:

„(...)Apreciem necesar ca autorităţile Republicii Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranşe, acţiuni decisive care să asigure următoarele:

- Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în şedinţa de guvern din 27 ianuarie a Planului Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru evidenţa transpunerii actelor UE în legislaţia naţională.

- Un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate şi care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituţie independentă şi responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenţie deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

- Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important. Acum este esenţială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiţii şi un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

- Iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naţionale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.

- Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanţei Procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupţie, în vederea consolidării şi integrării lui. Adoptarea şi implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naţionale de Integritate, controlul averilor, noţiunea de conflicte de interese şi o instituţie puternică de implementare) ar ilustra voinţa politică de reformă aşteptată de cetăţenii Republicii Moldova şi de partenerii internaţionali.

- Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menţionate mai sus.”

 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn