Google+

Gospodinele au inceput pregatirile pentru iarna. Acestea s-au apucat de facut compoturi, muraturi si alte bunatati pentru a umple beciul si camara - VIDEO

Gospodinele au inceput pregatirile pentru iarna. Acestea s-au apucat de facut compoturi, muraturi si alte bunatati pentru a umple beciul si camara - VIDEO
Embed:

Suntem in luna lui Gustar, iar gospodinele au inceput pregatirile pentru iarna. Acestea s-au apucat de facut compoturi, muraturi si alte bunatati pentru a umple beciul si camara. Fiecare gospodina are o reteta proprie pe care o considera cea mai buna.


Claudia Dodidta din Butuceni spune ca face compoturi de la varsta de 15 ani, iar reteta a invatat-o de la mama sa. 

 

Claudia DODITA: “Punem apa la fiert, fierbe apa, punem zaharul, facem siropul, dupa ce incepe a fierbe siropul, punem coarnele, punem in banci si le pastram pentru iarna.”

 

 Compotul trebuie sa fie dulce-acrisor, iar pentru asta gospodina ne-a spus ca trebuie sa fie respectata doza de fructe si zahar.

 

Claudia DODITA: “300 g de zahar punem la banca asta-i masura pe care o punem si compotul iese tot totuna.”

 

Elena SUVAC, REPORTE PROTV: “Pentru a se pastra compotul, capacul trebuie rasucit de 7 ori, dupa care este dus intr-o camara pentru a se racori, iar urmatoarea zi in beci.”

 

 Claudia DODITA: “Le punem aici si le invelim, sa stea o zi invelite.”

 

 Iar pentru ca e sezonul fructelor si legumelor  proaspete, gospodinele se ajuta reciproc ca pe timpuri, pentru a reusi sa faca tot felul de bunatati.

 

Claudia DODITA: “Facem multe. Pana la 120-130 de borcane pe zi. Facem de tot felul.”

 

 Pe langa compot, gospodinele mai fac si legume marinate sau murate. Angela Novac are retete deja probate de timp si apreciate ani la rand de cei dragi. Anul acesta isi umple borcanele cu roada din gradina ei.

 

Angela NOVAC: “Noi de exemplu, facem vreo 20 de borcane si plus inca butoaie cat se primeste, avem roada le strangem si le punem, iarna totul este bun.”

 

 Foarte importante intr-o reteta de muraturi sunt verdeturile, care dau o aroma si un gust deosebit. Angela Novac stie cum sa le aranjeze in borcan ca sa fie gustoase.

 

Angela NOVAC: “Punem morcov, usturoi, frunzisoara, ardei si marar.”

 

 Fiecare gospodina are micile sale secrete cand vine vorba de muraturi.

 

Angela NOVAC: “Ii pune capacul si din cand in cand o mai “petrosim”. Este nevoie pentru ca sa nu fie sarati sau sa nu aiba nici un gust. Asta e foarte important.”

 

 Dupa cateva zile muraturile si compotul sunt gata de aranjat pe rafturile din beci, unde vor sta pana la iarna. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
    Stirile Pro TV iti recomanda
    Euro
    • Leu moldovenesc
      2.8 lei
    • Euro
      323 eur
    • Dolar S.U.A.
      323 usd
    • Leu romanesc
      323 ron
    • Rubla ruseasca
      4 rub
    • Hrivna ucraineana
      4 uah
    • Leva bulgara
      4 bgn