Google+

Termenul-limita pana cand instanta trebuie sa ia o decizie privind validarea alegerilor locale. Ce spune Codul Electoral in cazul invalidarii mandatului. Scenariile posibile - ZdG

La doua saptamani de cand locuitorii capitalei si-au ales primarul, mandatul acestuia nu a fost validat, respectiv, edilul inca nu a purces la indeplinirea atributiilor sale de serviciu. Astazi, 18 iunie, judecatorul caruia i-a fost repartizat dosarul privind validarea mandatului a fost recuzat, iar sedinta a fost amanata, pana va fi numit un alt magistrat. In aceast situatie, Codul Electoral prevede doua scenarii posibile.

 

Art. 146 al Codului Electoral stabileşte că instanţa de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile din momentul în care a recepţionat de la Consiliul Electoral de Circumscripţie procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor.

În cazul alegerilor în Chişinău, procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chişinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Altfel spus, până la această dată, justiţia este obligată să se pronunţe în vederea validării sau invalidării mandatului.

 

În cazul în care mandatul nu va fi validat, mun. Chişinău urmează a fi condus de un primar interimar până la alegerile ordinare de anul viitor, deoarece art. 50 al Codului Electoral prevede că „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.

 

Pentru a nu valida mandatul pe motiv că liderul PPDA ar fi făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, instanţa ar trebui să aducă probe care ar demonstra că acţiunile respective ar fi determinat rezultatul final al alegerilor.

 

Sursa articol: Ziarul de Garda


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn