Era 15 octombrie 2015 cand fostul premier Vlad Filat sedea pentru ultima oara in fotoliul de deputat in Parlamentul de la Chisinau. Liderul PLDM de atunci astepta un alt scenariu in plen, potrivit lui, unul gandit cu o seara inainte la sediul PD, insa in scurt timp avea sa afla ca este ultima lui zi pe care si-o petrecere in libertate. Acum trei ani, fostului lider liberal-democrat i-a fost ridicata imunitatea parlamentara, ulterior fiind retinut de CNA in dosarul fraudei bancare.

Publicat:15.10.2018, 07:23

Acum trei ani, sedinta Parlamentului la care, potrivit lui Vlad Filat, Procurorul General era asteptat ca sa-si anunte demisia, era sa fie ultima pentru liderul PLDM. Era sa fie si ultima zi in care se afla in libertate.

Corneliu Gurin, pe atunci Procuror General, intr-adevar a ajuns in fata deputatilor, insa nu pentru a-si da demisia, asa cum a declarat Filat ulterior in ultimul sau discurs de la tribuna Parlamentului, ci pentru a cere ca liderului PLDM sa-i fie ridicata imunitatea parlamentara pentru a putea fi retinut si cercetat penal in dosarul fraudelor de la BEM.

Gurin a venit in plen cu un autodenunt facut de Ilan Sor, in care omul de afaceri spu­nea ca, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi dat lui Filat mita de peste de 190 de mili­oane USD.

Inainte ca sa ramana fara imunitate parlamentara si sa fie escortat de oferii CNA, Vlad Filat a rostit un ultim discurs la tribuna Parlamentului.

Ulterior, Filat a fost retinut si arestat, iar dupa aproape un an de arest, dupa un proces cu usi inchise, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de puscarie in dosarul fraudelor de la BEM.