Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a respins, drept inadmisibil, recursul in anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat. Acest lucru inseamna ca fostul demnitar, condamnat la noua ani de inchisoare pentru coruptie pasiva si trafic de influenta, a epuizat toate caile nationale de atac si ca urmatoarea instanta la care pot sa se adreseze avocatii este Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CtEDO), scrie ZdG.md.

Publicat:12.12.2017, 13:33

Cu o zi înainte de pronunţarea deciziei CSJ, avocatul Igor Popa declara într-un interviu pentru ZdG ca „recursul în anulare este o cale extraordinara de atac şi dreptul intern ofera posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încalcarile admise pâna la acest moment în dosarul Filat”. Igor Popa a precizat ca în cazul în care recursul va fi respins, „Filat îsi va gasi dreptatea la CtEDO”.


„E regretabil ca pâna la examinarea cauzei la CtEDO, Vlad Filat va fi izolat. Cine va purta raspundere pentru umilinţa şi execuţia publica la care a fost supus? În prezent, exista prevederi care propun sancţionarea magistraţilor pentru condamnarea R. Moldova la CtEDO. Va rog sa îmi spuneţi, pâna acum, câţi judecatori au fost traşi la raspundere? Eu cred ca vom trai şi vremuri când magistraţii care comit ilegalitaţi vor fi pedepsiţi pentru injustiţia pe care o înfaptuiesc şi vor raspunde pentru faptele comise.


Sa ştiţi ca dosarul Filat are multe în comun cu dosarul de condamnare a fostului premier georgian, Vano Mirabişvili. CtEDO a constatat recent ca fostul premier georgian a fost arestat la comanda politica, ceea ce reprezinta o încalcare grava a drepturilor omului. Şi noi am invocat în plângerea lui Vlad Filat la CtEDO încalcarea art. 18 din Convenţie raportat la încalcarea tuturor celorlalte drepturi prevazute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 si art. 3 din Protocolul nr. 1”, a declarat avocatul Igor Popa în interviul pentru ZdG.


CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD