A adunat talentul de veterinar al sotiei, cele de inginer si contabil ale fiicelor cu spiritul sau de antreprenor intr-o afacere de toata frumusetea. Vorbim despre un fermier de la Hancesti care creste anual peste un milion de pasari. Cei din familia Cojocaru spun ca de la ferma lor pe mesele cumparatorilor ajunge carne ecologica.

Publicat:25.08.2017, 14:28


Sotii Cojocaru si-au deschis ferma de pasari acum zece ani, iar din cei 100 de angajati aproape jumatate sunt rude. Sotia a fost cea, care si-a dorit o afacere acasa. Acum Galina Cojocaru, de profesie este medic veterinar, ingrijeste peste 250 de mii de puisori.

Galina COJOCARU: “Sunt mama nu doar la copii, dar si la puisori. De la mic pana la mare, am grija de hrana, o crestere cat de cat de sanatoasa, ii verificam in fiecare zi atat umiditatea cat si temperatura si curatenia.”

Daca de sanatatea puilor se ocupa sotia, atunci de hrana bio este responsabil sotul. O obtine din porumbul, graul si floarea-soarelui, pe care tot el le creste pe o suprafata de peste o mie de hectare.

Grigorie COJOCARU: “Pentru a primi un produs natural, trebuie pasarea hranita cu produse naturale. Pe campuri sunt folosite doar ingrasaminte naturale, noi de chimie na straduim sa fugim.”

 Dupa 50 de zile, puii sunt gata pentru  sacrificare. Fermierii au si un abator, construit dupa ideea mezinei familiei.  Dumitrita Cojocari, care a facut Univeristatea Tehnica, a elaborat proiectul abatorului pentru teza sa de licenta. Dupa ce a primit nota 10, s-a gandit sa-l transpuna in realitate, asa ca l-a propus parintilor. De altfel, ea este cea care a cumparat toate utilajele de aici.

Dumitrita COJOCARI: “Am fost in peste 15 abatoare europene, aici preponderent sunt mai multi barbati. Aveau o reactie mai deosebita cand vedeau ca intra o domnisoara inginer sa selecteze tehnologia.”

 Tot fiica mai mica este cea care a inventat sase retete pentru condimentarea carnii, dar si uniforma ingenioasa a vanzatorilor din linia lor de magazine.

Silvia SAFALERIU, VANZATOARE: “Imi place uniforma asta. Multi imi spun ca seaman cu scufita rosie, altii ca seaman cu Alice in tara Minunilor.”

 Tot ceea ce tine de bani - contracte, salarii si achitarea creditelor – se ocupa fiica mai mare, evident economista.

Xenia COJOCARU: “Lucram, nu avem preferinte, in sens ca trebuie de maturat, maturam, trebuie de hranit, hranim, trebuie de vandut, vindem.”

 Angajati sunt multi, iar pentru ca pauzele dese sunt cheia marilor succese, proprietarii le-au amenajat o gradina de odihna si alta cu fructe si legume, de unde pot manca cat si cand vor.

Nina UMANOV, CONTABILA FERMEI: “Ai nevoie putin de aer liber, poftim iesi afara, un mar, una alta.”

 Desi le ofera libertate, sotii au grija ca fiecare angajat sa respecte regulile.

Grigorie COJOCARU: “Muncitorii stiu ca sunt monitorizati, dar nu-i deranjeaza, deoarece isi onoreaza obligatiunile cu strictete.”

Ceea ce acum arata impresionant si bine pus la punct, la inceput era doar o incercare timida de a face afaceri. In zece ani, familia Cojocaru a luat credite de aproape 40 de milioane de lei, pe care si astazi le achita.

Galina COJOCARU: “Au fost momente foarte grele.”

 Grigorie COJOCARU: “Cu familia impreuna este foarte interesant, doar ca alte teme decat cele despre munca nu le avem nici la munca nici acasa.”

 Acum, abatorul familiei Cojocari se pregateste pentru un test important. In noiembrie, o comisie de experti europeni va decide daca standardele corespund celor din Occident, astfel incat carnea de pui de la Ivancea sa ajunga si pe mesele europenilor.