Google+

Un nou razboi pe piata energiei. Statul vrea sa se imbogateasca pe spinarea consumatorilor - Mold-Street.com

De cateva luni se poarta un razboi tacit, intre autoritati si grupul Gas Natural Fenosa. Pe ici colea se strecoara informatii ce arata spre acest conflict si atat. La mijloc sunt insa interese economice si politice majore.

 

Relatia dintre investitorul spaniol Gas Natural Fenosa si autoritatile de la Chisinau nu au fost in cei 16 ani de prezenta pe piata atat de incordata ca in prezent. Atacurile de acum 10-15 ani in urma ale exprimarului de Chisinau Serafim Urechean sau ale guvernului Tarlev sunt in joc de paie pe langa problemele actuale. 

 

Firma ce asigura 80% din necesarul de energie al Moldovei, al doilea platitor de taxe la Tiraspol

 

De la mijlocul anului trecut Gas Natural Fenosa este hartuita prin instante de companiile statului cu procese in care se cere plata energiei. Aparent totul este legal si ca intr-o economie de piata jucatorii trebuie sa-si respecte angajamentele. Doar ca totul pare a fi dirijat de cineva de sus si vinovata este declarata o parte.

 

Devalorizarea leului si ANRE

 

La inceputul anului trecut Gas Natural Fenosa a solicitat o ajustare a tarifelor, pentru ca din cauza devalorizarii abrupte a leului pretul de achizitie in lei a energiei s-a majorat cu circa 56%, comparativ cu cel inclus in tarife. Autoritatile in persoana Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica au amanat ajustarea invocand tot soiul de pretexte. In consecinta intreprinderea a inceput sa acumulze datorii fata de furnizori si producatori, dar si devieri financiare uriase. 

 

Citeste mai departe pe: mold-street.com

 

*poza simbol


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn