Unii si-au uitat buletinele acasa, altii spun ca nu au putut dormi toata noaptea. Absolventii de liceu au sustinut astazi examenul de bacalaureat la limba de instruire, pentru majoritatea - romana. Elevii au intrat in clase dupa ce au trecut de detectoarele de metale, asa ca bagajul de cunostinte a fost tot ce au putut lua cu ei.

Publicat:08.06.2018, 12:22

La ora 8 si 45 de minute, elevii care au sustinut examenul la liceul “Gaudeamus” au intrat in centrul de bacalaureat. Au fost verificati cu detectorul de metale, asa ca in clase au putut intra doar cu pixul, apa, buletinul de identitate si... bagajul de cunostinte. In timp ce unii absolventi spun ca  s-au pregatit 12 ani pentru acest examen, altii recunosc ca s-au apucat de carte in ajun.

“Cateva zile inainte de examen am citit niste rezumate, niste comentarii.”

“-Ce ai repetat inainte de BAC? -Tot. -Cine a scris Mara? -Va rog fara intrebari.”

“Am citit multe opere. -In Padurea spanzuratilor iti mai amintetsi cine e personajul principal? -Nu am atras atentie la aceasta opera. -Ce genuri cunosti? -Epic, liric, poeme, balade.”

Si daca unii spun ca notele la bacalaureat sunt cele care iti deseneaza drumul de mai departe, altii sustin ca sunt lucruri mai importante.

”Sunt niste note care raman pentru tot restul vietii, depinde mult de ele.”

"Cat de pregatit esti? -Sincer, principalul e sa fim sanatosi, restul se rezolva.”

Cativa elevi au avut ghinion de dimineata – si-au uitat buletinele acasa.

Inainte de a se scurge cele 3 ore, elevii au inceput sa iasa unul cate unul din salile de examen.

“Cu motivul, acolo a fost mai greu. Motivul devenirii, prima data am auzit asa motiv. -Tu ce ai scris? Semnifica acel punct in care tu simti ca ai devenit o persoana.”

“Ce nota te astepti sa primesti? -Macar un 7. -Ce genuri sunt, mai stii? -Multe. Cum te-ai pregatit inainte de examen? -Am invatat, am ascultat muzica.”

”Limba romana pentru mine este asa un obiect mai neobisnuit. Am repetat mult expresiile frazeologide, dar nu cu cuvantul pe care l-am avut. -Ce cuvant? -A deschide. Am scris a deschide inima cuiva, a se deschide cuiva.”

Alexandru spune ca inainte de examen a repetat pana la ora 3 spre dimineata. Este sigur ca efortul ii va fi rasplatit cu o nota buna.

”Am dormit foarte putin, m-am pregatit. A fost o aura tensionata in casa. Mama isi facea griji, eu imi faceam griji.”

Iar profesorii au venit sa-i incurajeze, de dupa usa. Emotionata, Rodica Fursenco spune ca nu a putut sta acasa stiind ca cei carora le-a fost diriginta aproape un deceniu dau startul examenelor de bacalaureat.

Rodica FURSENCO, PROFESOARA: ”Probabil noi mai multe emotii avem ca ei. 01:08 Au crescut in ochii mei. 01:20 Le-am spus da dea din ei tot ce au mai bun, e sansa lor.”

Au rasuflat usurati dupa primul examen, desi  greul continua. Unii au de gand sa mearga la ore suplimentare, altii - la petrecere, asa ca muzica a fost data tare chiar in curtea liceului.

”Astazi este o zi incarcata pentru franceza. -Mergi sa faci ore suplimentare? -Da, la mine e foarte greu...”

“-Mergeti cu amicii sa petreceti ca ati dat primul examen. -Da, petrecem pana luni si marti al doilea examen.”

Si in nordul tarii absolventii de liceu au sustinut examenul la limba de instruire. 

Testati au fost si absolventii de la Glodeni.

“Limba romana este un obiect pe care-l frecventez cu placere. 05:16 Vom avea ocazia sa demonstram tot ce am invatat pe parcursul anilor.”

”La ce nota te astepti? De trecere. Carti nu am citit, dar mam uitata la filmul Baltagu. Nu se prinde cititul.”

“Ne-am pregatit pentru ceva cu mult mai greu, dar a fost destul de usor.”

Profesorii sunt insa revoltati ca verificarea lucrarilor se face uneori superifical.

“Comisiei de evaluare ii pune baremul de corectare, dar elevul poate sa aiba si alta opinie si tot e corect. Sunt date 5 sinonime….”

Urmatorul examen, la limba straina, va avea loc marti.