In timp ce la presedintie atmosfera fierbea de sarbatoare, la ambasada Turciei simpatizanti PAS si PPDA protestau. Manifestantii spun ca au vrut, in felul acesta, sa aminteasca despre expulzarea profesorilor de la Orizont si ca reparatia presedintiei ar fi recompensa. Nimeni de la ambasada nu a iesit sa discute cu protestatarii.

Publicat:17.10.2018, 09:06

Oamenii s-au adunat la ambasada Turciei in jurul orei 12.00, cu aproximativ o ora mai devreme de venirea lui Erdogan la Presedentie. Pe o panza neagra, de cativa metri, acestia au scris „Stop dictatorship” si au intins-o in fata ambasadei. Oameni au avut in mani si pancarte cu diferite mesaje.

”Ne dorim ca profesorii care au fost expulzati sa se intoarca inapoi. Este regretabil faptul ca in secolul 21, in Europa de Est se mai da tribut. Guvernarea ar trebui sa lupte cu coruptia si nu cu educatia din aceasta tara.”

“Fight corruption not education - eu ca eleva as fi vrut sa invat intr-o tara in care sistemul educational este de o buna calitate. Sistemul educational este influientat de alti factori care nu au ce cauta in scoala.”

Cei prezenti au protestat cateva zeci de minute si au tinut rand pe rand discursuri. Oamenii spun ca au venit sa ceara si intoarcerea celor sapte profesori de la liceul Orizont, expulzati in Turcia, la inceputul lunii septembrie. 

”A ajuns Dodon, care nu este presedintele meu sa dea mana cu acest dictator pentru ai repara presedentia. Sunt solidara cu cei sapte profesori care au fost expulzati din tara. E greu, e greu…”

”Imi este rusine de asa presedinte. Am ajuns in veacul 21 sa se vanda cei mai buni profesori de la Orizon. Asteptam sa iasa macar un reprezentant de la ambasada Turciei sa ne spuna soarta de mai departe a celor sapte profesori, sa ne spuna de ce 30 de strazi au fost inchise pentru Erdogan. Au mai fost foarte mari demnitari, dar nu a fost asa agitatie. Se tem de propriul popor.”

Organizatorii spun ca vizita lui Erdogan este un bun prilej de a aminti despre soarta incerta a celor sapte profesori turci expulzati si a familiilor acestora. Ei cred ca reparatia presedintiei a venit ca o recompensa pentru actiunile SIS-ului. 

Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTE PPDA: ”Este un protest impotriva dictaturii, pentru ca azi se intalnesc doi dictatori. Au ales ambasada pentru ca este singurul loc in care puteau organiza protestul in conditiile in care centrul capitalei a fost paralizat, loc simbolic."

Pe durata manifestatiei, protestatarii au fost inconjurati de un cordon de politisti, care a impiedicat accesul lor pe trotuarul din fata ambasadei. Seful Directiei Generale Securitate Publica, Marin Maxian, a refuzat sa ne spuna cati politisti au fost mobilizati, invocand motive de securitate, desi la diferite manifestatii aceasta cifra este anuntat de politie.